На Еньовден в Балван посрещнаха депутата от ВМРО доц. Милен Михов

Публикувано на пн, 24 юни 2019
358 четения

Народният представител от ВМРО доц. д-р Милен Михов уважи великотърновското село Балван за празника на билките Еньовден по покана на кмета Недьо Георгиев и мина за здраве и благополучие под венеца от 77 билки и половина. Гостът спази традицията и запали свещичка за здраве в местния храм, носещ името на небесния покровител на българския народ свети Иван Рилски. Милен Михов е сред благодетелите, дарили средства за ремонтни дейности на църквата и кметът му показа резултата от дейността към момента.

Уредничката на църквата Пенка Станчева с гордост се похвали на доц. Михов, че в събота от манастира «Св. Иван Рилски» в Курило, общ. Нови Искър в София е донесена плащеницата  на светеца, която ще се съхранява няколко дни в балванския храм до тръгването на Националния поклоннически пешеходен поход “Светият път” по повод 550 г. от пренасянето на мощите на свети Иван Рилски в Рилския манастир.

Празникът продължи в клуба на пенсионера с програма, в която взеха участие самодейци към читалището, възпитаниците на Центъра за работа с деца и младежи в селото, както и групата за народни песни към пенсионерския клуб.

На финала присъстващите пиха еньовски чай, а децата подариха на всички букети от лечебните билки, набрани от балванските поляни. Пенсионерите от фолклорния състав отправиха специална благодарност към народния представител Милен Михов, с чиято финансова подкрепа са взели участие във фестивал в Сърбия.

 

 

 

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново