Мрежата на асоциациите на местните власти от Югоизточна Европа НАЛАС отчете успешна година

Публикувано на пт, 16 апр. 2021
106 четения

Изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева връчи на досегашния председател на НАЛАС инж. Емануил Манолов благодарствен адрес и плакет.

Мрежата на асоциациите на местните власти от Югоизточна Европа НАЛАС отчете динамична и успешна година по време на 16-то Общо събрание на организацията, което се проведе в началото на седмицата. Българските местни власти бяха представени от делегатите в НАЛАС: Емануил Манолов – кмет на Община Павликени, който в последната година председателства работата на организацията, Петър Паунов – кмет на Община Кюстендил, и Хайредин Мехмедов – кмет на Община Антоново. В работата на форума участва и изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева.
В обръщението си към членовете на НАЛАС кметът на Павликени Емануил Манолов, който е начело на организацията от април 2020 г., изказа благодарност към всички асоциации от Югоизточна Европа, членуващи в Мрежата, и подчерта тяхното отговорно отношение към партньорството в региона и готовността за активно сътрудничество. Той обърна внимание на бързата реакция на местните власти и адаптирането на техните национални организации, благодарение на които НАЛАС успя да затвърди лидерската си позиция на представителна организация на местните власти в региона в трудния период на пандемия.
Инж. Емануил Манолов направи кратка ретроспекция на по-значимите резултати, постигнати от организацията по време на неговия ръководен мандат. Той открои проучването на въздействието на пандемията върху местните власти, което бе първото задълбочено изследване в региона по най-горещата тема на годината и резултатите от него формират солидна база данни на добри практики, реализирани на локално ниво, които са приложими за партньорите в Мрежата.
Благодарение на усилията на НАЛАС, от тази година Конвентът на кметовете за енергийна ефективност и изменение на климата разшири своята дейност, обхващайки страните от Западните Балкани и Турция.
Въпреки утежнената обстановка през 2020 г., Мрежата на асоциациите на местните власти от Югоизточна Европа организира 55 конференции, семинари и уебинари, с участието на повече от 1700 кметове, експерти и професионалисти.
В края на второто заседание на Общото събрание на НАЛАС се състоя и официалното предаване на ротационното президентство от Емануил Манолов на Татяна Бадан – кмет на Селемет, Молдова. Тя ще бъде начело на НАЛАС до април 2022 г., а нейни заместници са Антонио Раткович – председател на Постоянната конференция на градовете и общините на Сърбия и кмет на Сомбор, Локман Чагирчи – кмет на община Багчилар в Турция, представляващ Съюза на общините в Мармара и Душан Райчевич – кмет на Бар, председател на Съюза на общините на Черна гора.

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново