Министърът на отбраната: “Ще увеличим заплатите на военните и през 2021 г. при финансова възможност”

Публикувано на ср, 6 май 2020
786 четения

Надявам се, че ще имаме финансовата възможност в края на тази година, с новия бюджет за 2021 г., отново да увеличим заплатите на българските военнослужещи, защото те го заслужават“, заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов при гостуването си във В. Търново, във връзка с отбелязването на Денят на Българската армия. Той посети Военния университет в старата столица, където прие тържествения парад на курсантите.

Кризата, породена от COVID-19, по никакъв начин не се отразява на финансирането, както и на новите инвестиционни проекти в армията. В проекта за закупуване на две корвети за флота вече има излъчена фирма-победител и това е немската фирма „Люрсен“. Интересен факт е, че тя е доставяла кораби на военноморския и дунавския ни флот още през 30-те години на ХХ в., а един от тях все още се използва, каза Каракачанов. Той добави, че е предстояло започването на преговорите по детайлите, за да се сключи договора, но това ще се случи в момента, в който пандемията отмине и границите се отворят.

„По другия проект за 160-те бронирани машини за Сухопътните войски има известно забавяне във времето, но той също ще бъде продължен. Надяваме се до края на година да стигнем до подписването на договорите и по двата проекта, а плащанията да започнат в началото на 2021 г.“, каза министърът.

В същото време са започнати преговори и ще се обяви процедура за модернизация на танковете Т-72. Каракачанов подчерта, че България разполага с достатъчно такива, а модернизирането им е в пъти по-евтино от закупуването на нови.

Министърът заяви, че армията се справя добре в условията на световна криза и тя не се е отразила върху подготовката й. Той припомни, че мерките за опазване здравето на военнослужещите бяха взети още на 8 март, преди да бъде обявено извънредното положение. Тогава военните училища бяха поставени под карантина, но другите формирования в трите военни сили продължиха да си изпълняват задълженията.

„До момента има само два случая на български военнослужещи, които са заразени с коронавирус и те са извън пределите на България. Това са български офицери на мисии в чужбина. Единият е в командването на многонационалната бригада в Букурещ, а другият е в мисията ни в Косово. Ако на обществото беше нужно в продължение на 10-15 дни да се обяснява, че дисциплината е задължителна, за да не се заразяваме масово, то в Българската армия дисциплината си я има, защото е в основата на функционирането й. Може би точно това я предпази от повече случаи“, коментира министър Каракачанов. Армията не само си изпълнява задълженията, но има готовност и да подпомогне полицията във всеки един момент, ако се наложи и това бъде поискано и решено от Правителството, допълни вицепремиерът.

Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново