Министър Явор Гечев: “Искаме от ЕК информация за методите на разпределяне на помощта за земеделците”

Публикувано на сб, 6 май 2023
222 четения

България ще поиска информация от Европейската комисия за начините за разпределение на 100-те милиона евро в помощ на земеделците от пет страни от ЕС, пострадали от украинския внос. Това заяви министърът на земеделието Явор Гечев, който посети Националния събор на овцевъдите край Петропавловския манастир.

“Предложението на ЕК е от този пакет България да получи близо 10 млн. евро, а предходният пакет беше в размер на 16 млн. евро. Това, което сме изказали официално, е, че тези пари са недостатъчни и искаме информация за методите и начините, по които са разпределени средствата. Смятаме, че България е подценена по отношение на втория пакет”, заяви Явор Гечев.

Министътърът на земеделието коментира и срещата си с украинския си колега Микола Солски, която се проведе преди дни в София. Акцент в разговорите бе актуалната ситуация на зърнения пазар и търговията със слънчогледово олио. Министър Гечев заяви, че българското и украинското министерство на земеделието започват действия за изготвянето на съвместна декларация за механизми за въздействие при възникване на пазарни смущения, включително и резки промени в цените на слънчогледовото олио. “Изключително важно е да има не само забрани, а механизми, които да регулират този тип кризи. А по отношение на нуждата от украински слънчоглед мога да кажа, че в България в момента има повече слънчоглед, отколкото може да преработи до началото на жътвата. Имаме стока за няколко милиарда лева, а жътвата наближава”, посочи Гечев.

По отношение на зачестилата практика да се променя предназначението на земеделски земи за изграждане на фотоволтаични паркове министър Гечев заяви, че в моменгта се водят разговори с МРРБ за разрешаване на този казус. Идеята е да се направи законова регламентация за изграждане на т.нар. агро-фотоволтаици, за да не се унищожават пасища, ползвани от фермерите. Предвижда се соларните паркове да се изграждат на височина 3 метра, за да може земята под тях да се използва от стопаните. Подобна практика има в някои европейски държави, допълни министър Явор Гечев. Очаква се до две-три седмици да бъдат готови законовите текстове, а след това промените трябва да бъдат гласувани от парламента.

Весела БАЙЧЕВА

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново