Министър Николина Ангелкова: „С 15 % са се увеличили българските туристи“

Публикувано на нд, 22 Сеп. 2019
87 четения

С 15 % са се увеличили нощувките на българите в страната в местата за настаняване с над 10 легла, което компенсира отлива на чуждестранни туристи. Това заяви във Велико Търново министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя подчерта, че усилията на министерството са насочени към развитието на културно-историческия туризъм и превръщането на България в целогодишна дестинация.

„Откакто създадохме деветте културно-исторически дестинации преди няколко години, всички обекти, включени в тях, бележат ръст. Някои от тях отчитат 100 % увеличение на посещаемостта. За м. г. туристите, посетили България с цел културно-исторически туризъм са 20 % от общия брой. За 2018 г. имахме над 9,3 млн. чужди туристи. За тази година от януари до юли чужденците в страната са над 5,1 млн. души. От тях отново около 25 на сто са посочили, че са посетили България с цел културно-исторически туризъм или комбинирано – морски и летен туризъм, съчетан с културно-исторически“, каза още министър Ангелкова. По думите й богатата история на България е ключов фактор за развитие на този вид туризъм и посочи Велико Търново като един от добрите примери за това.

Министър Ангелкова допълни, че в момента се финализират мерки, които са част от Националната стратегия за устойчиво развитие на туризма до 2030 г. В тях фокусът е именно върху културно-историческия туризъм, за който се изготвя конкретен план за действие и ще се осигури нужното финансиране. Подстратегията ще бъде приета до  края на годината след обществено обсъждане, като на този етап все още не е ясно какви средства ще бъдат инвестирани в тази насока.

Относно сигналите за проблеми в някои от местата за настаняване, министър Ангелкова посочи, че тече проверка. „От цялата страна получаваме сигнали. Това, което установихме след среща с контролните органи основно за края на летния сезон по Черноморието, показва, че откритите нарушения са намалели в сравнение с предходни години. Но все още има такива обекти, които не спазват категорията звезди, която имат или не оправдават очакванията на потребителите с оглед на олинклузива. В тази връзка по искане на бранша стартираме дебат дали трябва да има регулация за олинклузива и до края на годината ще организираме няколко кръгли маси, за да обособим посоките, в които ще работим“, каза още министър Ангелкова.

Като проблем в сектора тя посочи недостига на кадри, който частично е компенсиран с наемането на работници от трети страни, които не са членки на ЕС, основно от Украйна и Молдова. За миналия сезон в родните курорти са били наети над 10 700 сезонни работници. От няколко години Министерството на туризма работи съвместно с МОН и МТСП за подготовка на нужните кадри. Миналата година беше подписано споразумение с МТСП и Германо-българския център за квалификация и преквалификация, по което бяха обучени над 450 души, каза още министър Ангелкова.

Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново