Министър Николина Ангелкова: „Намаляват руските и германските туристи в България“

Публикувано на чт, 18 Апр. 2019
339 четения

Спад с около 2 % се отчита тази година при ранните записвания за предстоящия летен туристически сезон в България. Това заяви във В. Търново министърът на туризма Николина Ангелкова. Най-сериозен е спадът на туристи от Русия и Германия, които са основни целеви пазари за страната. Ангелкова подчерта, че Министерство на туризма полага огромни усилия на тези два ключови пазара. За това в рамките на XVI-ото международно изложение „Културен туризъм“ бе организирана Българо-руска кръгла маса. Темата на форума е „Ролята на туризма за развитие на регионите. Културният туризъм – традиции и бъдеще”. В нея участват представители от 23 руски региона на ниво министри, кметове и туроператори, за които са организирани и опознавателни турове в областта.

„Целта ни е да промотираме и културно-историчекия, балнео и СПА туризъм, вино и кулинарния, като добавена стойност към основните ни продукти“, посочи Англкова. Тя допълни, че основно спадът на туристи се дължи на голямата конкуренция и високото субсидиране на туризма в страните, които са преки конкуренти на страната ни като Турция, Египет, Тунис, Сърбия. По думите й различни мерки за подпомагане на организирания туризъм са взели и правителствата на Гърция, Хърватска и Испания. За това Министерство на туризма прави анализ, който цели да покаже какви мерки биха могли да се предприемат за насърчаване на организирания туризъм в страната. Той ще бъде изготвен до месец и половина, а през септември министерството ще обяви съответните мерки, които ще бъдат предприети в тази насока.

Министър Ангелкова подчерта, че независимо от спада в ранните записвания се отчита ръст на нощувките и приходите за първите два месеца на годината. Приходите от международен туризъм са 420 млн. евро, което е с 4,3 % повече от м.г. „Това означава, че да, идват по-малко туристи, но те остават по-дълго в страната, защото имаме 5,8 % повече нощувки. За нас е важно да стоят по-дълго време тук, защото така оставят повече пари в икономиката на страната“, каза още Ангелкова.

12,5 млн. лв. е бюджетът на България за туристическа реклама за 2019 г. за участие в международни и вътрешни изложения, каза още министър Ангелкова. Средствата ще бъдат изпозлвани за участие и организиране на базари, кампании със CNN, BBC, National geographic, Travel tv, както и за провеждане на вътрешната кампания „Неочаквана ваканция“. Ангелкова припомни, че 2019-а е обявена за година на вътрешния туризъм и в тази връзка са предвидени множество инициативи с туроператори и различни събития, които да подпомогнат промотирането на страна – дигитален маркетинг, развитие на апликацията „Аз обичам България”, надграждането и въвеждането на различни допълнителни функционалности, свързани с виртуални турове, с представянето на забележителностите в страната по нов, интересен и интерактивен начин.

Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново