Министър Греков откри жътвата в Долна Оряховица

Публикувано на чт, 19 юни 2014
866 четения

Министърът на земеделието проф. Димитър Греков подкара модерен комбайн в Долна Оряховица, където дойде за откриването на жътвата. Професорът ожъна със сърп първата ръкойка и заяви, че дъждовното време е добра поличба, но оттук нататък трябва много слънце, за да се прибере реколтата навреме, без загуби и с добро качество. Още по-важно е продукцията да бъде реализирана на добри цени и засега има всички шансове за това. След това проф. Греков се качи в супер модерния комбайн и с помощта на управителя на фирмата, която стопанисва нивата, подкара германската техника в ечемичената нива.
Заради дъждовете загубите на пролетниците са около 32 000 дка. Прогнозите са от засетите 11 млн. дка в страната да се приберат общо 5 млн. тона пшеница и 800 000 т ечемик, съобщи проф. Греков. По думите му пролетните култури на слънчогледа и царевицата в момента се намират в много добро състояние.
От дъждовете най-много са пострадали житата на Плевен, Стара Загора, част от Ямбол и Казанлък. Затова проф. Греков апелира към засегнатите зърнопроизводители веднага да потърсят областните служби по земеделие, за да се направят протоколи за похабените посеви и за тях земеделските стопани да получат обезщетения. Що се отнася до проблемите с ваучерите за намален акциз на горивата, които зърнопроизводителите имат на бензиностанциите, Греков поясни, че няма проблем с големите вериги бензиностанции, но малките не приемат ваучерите, които, според тях, били нелигитимни. Министърът опроверга това, като допълни, че ваучерите имат добра защита и трябва да се уважат от търговците на горива.
Проф. Греков отбеляза обаче, че тази година комбайните за жътвата са с 3 процента повече в сравнение с 2013 г. 8553 машини са регистрирани и са преминали технически преглед, има още 2000 комбайна, на които е отказан преглед. Според земеделския министър положителен е фактът, че много фирми вече имат съвършена техника за прибиране на реколтата и това основно се дължи на европейските субсидии и помощта на държавата.
Греков говори още и за изграждане на повече площадки за борба с градушките, за да бъде опазена повече реколта. Страната не е покрита изцяло и за целта министерството е поискало допълнителни 15 млн. лв. Предложението не е било одобрено, макар сегашните 7-8 площадки да са крайно недостатъчни.
Греков призна, че животновъдите имат право да са недоволни, но през следващия програмен период на европейски субсидии те ще бъдат компенсирани. Виждам, че все повече хора се занимават с този бизнес, а това създава заетост. Не е важно кой ще бъде министърът на земеделието, а какво се прави в полза и подпомагане на селското стопанство, заяви министърът по повод на предстоящата оставка на правителството.
Проф. Греков увери, че МЗХ е направило всичко възможно тази година да бъдат отворени нови мерки от програмния период 2014 – 2020 . Ако не внесем новата програма за обсъждане в Брюксел до 1 юли 2014 г., наистина ще загубим годината. Но ние сме готови за това и се надявам да има приемственост с новия земеделски министър, който да продължи работата по новата земеделска програма, коментира професорът.
На тържественото откриване на жътвата в Долна Оряховица пристигнаха арендатори от района, които споделиха тревогата от похабените посеви и появилите се болести от дъждовете. Жътвата ще бъде много трудна, а реколтата – по-ниска, независимо че сме използвали доста препарати против болестите. Има опасност пшеницата да прорасне на самия клас и тя вече не става, споделиха те.
За гостите имаше празничен обяд, приготвен от кулинарния спец Иван Звездев.
Вася ТЕРЗИЕВА, сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново