Милка Христова, кандидат за народен представител: “Само правителство на интелекта ще вдигне икономиката на крака”

Публикувано на вт, 30 Апр. 2013
470 четения

Милка Христова е надеждата на Павликени след 17 г. отново да има своя представител в Народното събрание. 55-годишната дама е трета в листата на “Коалиция за България”. Управител на Районната потребителна кооперация в Павликени, икономист по образование. Общински съветник и председател на ПК по икономика и бюджет в ОбС. Омъжена, с един син.

– Г-жо Христова, навлизаме във втората половина на предизборната кампания. Тя е първа за вас, защото не попадате в категорията на “политик от кариерата”. Как протичат срещите ви?
– Моите срещи са основно с жителите на по-малките населени места, защото истински желая посланията на “Коалиция за България” да стигнат до повече хора. Навсякъде срещам пълна разколебаност, апатия и липса на вяра в утрешния ден. Това е следствие на стила на управление в последните три години, в които политиката беше превърната в махленска кавга и пошла интрига. Неизброими са подобните случки, които отвратиха хората от мисълта за политика. Освен скандалите, самите управляващи дотолкова не знаеха накъде да поведат страната, че сутрин ставаха с една идея, на обяд я променяха, а до вечеря напълно я отричаха. Това създаде несигурност, страх и объркване не само у гражданите, но и у инвеститорите. Този страх доведе до фалити, спад в инвестициите и в резултат – до 400 000 души по официална статистика, които днес са безработни. Близо 50% от българите са пред риска от социално изключване и бедност. Данните дава ЕК. Прекратяването на тези политически пороци е моята лична причина да вляза в тази кампания. За вас не е тайна, че бях номинирана от общинската организация на БСП – Павликени, и получих подкрепата на областния съвет на социалистите, за да бъда на трето място в листата. Казах си, че не мога повече да стоя настрана и да чакам неизвестното да дойде да ни оправи. Ясно е, че да стоим настрани от политиката не води до нищо добро. Време е хора с опит и с чисти помисли да заемат местата в Народното събрание и да изведат най-сетне държавата ни напред. За мен това не е първа кампания. През 2011 г. аз получих доверието на съгражданите си, които изведоха БСП до първа политическа сила в Павликени, и днес съм член на общинския съвет. Моите избиратели знаят, че ние не ги излъгахме с обещания, а им гарантирахме здрава работа и напредък. Факт е, че десетки добри неща се случиха в 20-те населени места на общината през изминалите 18 месеца, благодарение на амбицията на нашия кмет и на подкрепата на нас, общинските съветници.
– Какво им гарантирате днес?
– Гарантираме им единствено, че няма да ги изоставим, както правеха политиците на прехода десетилетия наред. В много от селата ми казват: “Ние сега ще ви подкрепим, пък после очите няма да ви видим”. Така са постъпвали политиците досега и хората се чувстват излъгани. На това отговарям, че идвам от павликенския край и съм наясно с ежедневието на хората в малките населени места. Аз няма да отлетя за София, напротив, семейството и връзката ми с нашия град ще ме връщат във всеки свободен миг тук.
Няма да пестя сили да се срещам с хората, които ми гласуват доверие. Няма “да хвана гората”, както се опасяваха хората на една предизборна среща. Няма да излъжа нито един човек, като кажа, че България ще се прави на 13 май, след като ни изберат. Не сме магьосници, които за един ден да оправят това, което ГЕРБ разруши за три години. Здравеопазването, социалната сфера, икономиката: тези сфери са в пълен разпад. Държавата се отчужди от собствените си граждани. Всеки от нас загуби България, не в сърцето си, а в разбирането си за сигурност и контрол. Ще кажа обаче, че ще работим здраво, упорито и всеотдайно, за да върнем достойнството на хората, тяхната сигурност и вярата им, че ще живеят добре.
– 250 000 работни места, повишаване на минималната работна заплата, увеличени плащания към майките, пенсионерите. Заложили сте това в програмата си, как ще го постигнете?
– Нашата платформа се базира на три думи: икономика, доходи, заетост.
Ние ще съсредоточим усилията си върху съживяване на икономиката и затова ще разчитаме на действията на надпартийно правителство. Аз очаквам това да бъде правителство на интелекта, което да обедини усилията на всички граждани и ще използва интелектуалния потенциал на цялата нация. То трябва да е подкрепено от широко съгласие, за да постигне целта за национално спасение. Виждате, че вече сме заявили нашето име за министър-председател – Пламен Орешарски, който е извън партийните редици на БСП. Той съответства на профила на експерта политик, който би се справил с най-тежката задача в прехода.
Основното, което изведе хората на протест и доведе до предсрочните избори, бяха ниските доходи – протест срещу това, че хората не се чувстваха свободни и нямаха перспектива в нашата държава. Смятаме, че държавата трябва активно да се намеси в икономическия живот в страната, да подпомогне малкия и средния бизнес, който в момента е рекетиран по всички възможни начини. Ако поне половината от закритите фирми възстановят едно или две работни места, това ще е голяма крачка към нашата цел.
За да се чувстват българите свободни да правят бизнес, аз мисля, че трябва да отпадне и данък “партийна лоялност”.“Въведоха” го по силов начин от ГЕРБ. Държавата беше управлявана като семейна фирма и се облажаваха послушните фирми. Време е това да спре и да се даде път на компетентните и новаторските производства. Трябва да бъде повишена МРЗ от 310 на 450 лв. в рамките на мандата. БСП предлага МРЗ да бъде освободена от данък. Това засяга около 1 млн. български граждани, които в момента я получават.
– Има ли специфични проблеми, които хората ви молят да решите, когато станете депутат?
– Платформата на “Коалиция за България” ще бъде отворена до последния момент, затова внимателно се вслушвам във всичко, което моите съграждани искат и питат.
В много от селата са останали единствено пенсионери и безработни. Хората гладуват, за да си купят лекарства. Те трудно отглеждат децата си и разчитат на детските надбавки като на манна небесна. Народът живее все по-зле и се обезверява. Сърцето ми се къса, когато ми кажат, че нямат пари дори да погребат своите близки.
Хората се оплакват основно от калпавите междуселски пътища. Третокласните са в трагично състояние, а е отговорност на държавата да ги оправи. Общинските пътища са в пъти по-добре от републиканските.
Когато им казвам, че на земеделието трябва да се окаже повече помощ, хората отвръщат с идеята – всеки арендатор да е длъжен да отглежда определена площ зеленчуци, за да получи държавната субсидия за зърнените култури. Това предложиха в с. Дъскот, чух идеята и от представители на бизнеса. Други предложиха да отглеждат задължително и животни. И още нещо предложиха хората – субсидиите да се плащат едва когато арендаторът докаже, че е изплатил дължимата рента към собствениците на земята. Посетителите на моите предизборни срещи няколко пъти заявиха, че малките общини могат да се издържат от земеделие. В с. Мусина настояха за мерки за опазване на пчелите. Тези предложения ще отнеса към проекта ни за политическа програма, за да намерят приложение в нея. Няколко човека се обърнаха и с въпроси, които засягат работата на местната власт. Тези проблеми вече са отнесени към компетентните служители в администрацията.
– През миналата седмица кметът на Павликени излезе с остра реакция срещу статии на ГЕРБ. Той ги обвини, че спекулират с данните и се отнасят обидно към жителите на общината. Вашият коментар?
– Аз не бях учудена от публикациите, че ГЕРБ построили и павликенския площад. Те утре могат да напишат и че са пратили човек на Луната. Обективните факти обаче говорят друго. Само един детайл ще ви изтъкна. Цяло Павликени очакваше Бойко Борисов да дойде и да открие обновения площад “Свобода”. В същия ден Борисов и ножиците му бяха във Велико Търново, където преряза лентата на недовършения към тогавашния ден площад пред Царевец. “Началникът” не благоволи да се отзове на поканата на павликенчани, а днес съпартийците му пишат заглавия по вестниците, че политиката им била за подкрепа на малките общини. Крайно разочароващо и арогантно!
Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново