Милен Манолов, председател на общинския съвет на БСП в Свищов, общински съветник: “Да върнем увереността на хората в утрешния ден”

Публикувано на чт, 18 Апр. 2013
810 четения

И Свищов, както повечето по-малки градове, изпитва остро последствията от икономическата и управленската криза през последните три и половина години. На първо място е съществуването на нашата общинска болница, качеството на питейната вода и не на последно място – липсата на средства за 15-те села в общината, реконструкциите и ремонтите на малките улички и крайните квартали.

Защо в нашия град вече не се раждат деца?

Изключително съм доволен, че Коалиция за България приема за свой ангажимент подкрепата за болничната помощ или така наречения втори етап на реформата в здравеопазването. Свищов е специфичен с това, че отстои на над 80 километра от всеки от съседните областни градове, където са по-големите здравни заведения. Затова тежките случаи, като инфаркти и инсулти следва да се лекуват в общинската болница за многопрофилно лечение “Д-р Димитър Павлович”. В противен случай има голяма опасност от летален изход, както за съжаление се случва често през последните години.
Нашата болница успешно кандидатства по проект за реконструкция, обновяване и оборудване на стойност 3,6 милиона лева при изключително нисък съфинансиращ дял от общинския бюджет – едва 52 000 лева. Този проект обаче е насочен към ремонт на сградата и съпътстващо оборудване. Липсата на държавен ангажимент към общинските болници доведе нашата болница до натрупване на над 2 милиона лева задължения. Безспорен факт е, че квалифициран персонал се привлича освен с оборудване и с добро заплащане. Липсата на държавен ангажимент към финансирането на общинските болници доведе до натрупването на над 2 млн. лв. задължения. Хроничният недостиг на свободни средства стана причина за закриване на така важни отделения като хирургия и акушеро-гинекологичния комплекс. За съжаление днес в общинските регистри не се записват деца, родени в Свищов, понеже майките от общината са принудени да раждат в Плевен, Бяла, Горна Оряховица и Велико Търново. Затова не само аз, но мнозинството от гражданите на крайдунавския град и общината се радваме и подкрепяме ангажимента на Коалиция за България за повече осезаемост на държавата към общинското здравеопазване. Приоритетите, залегнали в предизборната програма на Коалиция за България, дават отговор на редица въпроси, поставяни години наред от лекари, медицински сестри, медицинския персонал и гражданите на община Свищов. Отпадането на делегираните бюджети за болничните заведения, на лимитите за преглед при лекар специалист ще подобри значително здравното обслужване на населението, а облекчаването на специализацията на младите лекари ще доведе до привличането и задържането на достатъчно специалисти и в по-малките болници. А общата политика за повишаване на доходите ще се отрази и върху заплащането на здравните специалисти.

Кой спря изграждането на пречиствателната станция?

Мисля, че не само общинската партийна организация, но и всички жители на общината подкрепят ангажимента за кандидатите за народни представители от нашата област за изграждане на пречиствателна (обезманганителна) станция за питейни води край с.Вардим, където са водоснабдителните кладенци. Правителството на Сергей Станишев с голямото настояване на нашия народен представител в 40-ото НС – Надка Балева, бе осигурило средства и процедурата беше на фаза избор на изпълнител. По доклад на досегашния народен представител от ГЕРБ инж. Аспарух Стаменов бе спряно изпълнението на този проект. Благодарение на ГЕРБ в Свищов пием вода със съдържание на манган. За това призовавам своите съграждани да гласуват на 12 май с № 5 в интегралната бюлетина за довършването на този местен проект.
За Свищов се оказа проблем, че не отговаря на критериите за община от селски тип. Това ни лишава от възможността да ползваме европейски средства за 15-те населени места по тези програми на ЕС. Затова ние ще търсим подкрепата на нашите кандидати да се намерят възможности да се помогне на хората, живеещи в селата, с различни програми за рехабилитация и възстановяване на инфраструктурата и за продължаване на политиката за насърчаване на читалищата, които са едни малки островчета на българската духовност и традиция.

Европейци, но недотам…

В третия ми мандат като общински съветник имах възможността да бъда председател на общинския съвет в Свищов, който е пълноправен член на Асоциацията на Дунавските общини в ЕС. Вече шест пълни години сме равни с Германия, Франция, Италия, но отново сме уплашени за хляба, отвратени от политиката и скептични към бъдещето.
Осъзнавам колко е трудно днес на българина да има своите лични надежди или очаквания. Страхът и гладът правят хората податливи на манипулации. Няма по-голямо престъпление от това да унищожиш себеуважението на някого, да го смачкаш с политическата власт, която имаш.
Отвратително е, но и последните действия на прокуратурата за доказаните нарушения в МВР с подслушванията, показаха, че това се случва днес в България. Надявам се, всички да направим необходимото, за да върнем демократичността, спокойствието и увереността в утрешния ден на хората, като гласуваме с № 5, за да върнем България на хората.
Вярвам в това!

loading...
Пътни строежи - Велико Търново