Михаил Стойчев, кандидат за народен представител от коалиция “БСП лява България”: Културното наследство е наша национална идентичност

Публикувано на чт, 25 сеп. 2014
664 четения

България е най-старата държава в Европа и е страна, запазила името си през хилядолетията. Ролята ни винаги е била да сме носители на цивилизацията. На територията на нашата страна съществуват много археологически открития от различни епохи, основи на многовековни градове, крепости и храмове.
Според сведенията, в България има повече от 40 000 исторически паметници от Първа, Втора и Трета българска държава – недвижимо културно наследство, както се нарича на професионален език. Всички затаяваме дъх пред гледката на Царевец, Мадарския конник, Боянската църква, Ивановските скални манастири, Рилския манастир и т.н.
Българският фолклор – нематериалното културно наследство, също е богатство за България. Няма страна в света, която може да се гордее със седем отделни региона, където обичаите, носиите, песните и танците са все в границата на една държава, но на практика имат отделна специфика и особености.
Читалищата са още един изключителен белег на родината ни. С учебната и просветната си функция, читалищата създават възможности за запълване на свободното време и организация на важни културно-масови прояви. В малките селища читалищата са както носители на селищната и родова памет, така и средищно място на местната общественост.
Съществуващите паметници на културата, традициите на местните общности са в основата на запазеното национално богатство.
“БСП лява България” осъзнава опазването и развитието на българската култура и културно разнообразие като път за сближаване на хората, като неотменен елемент от националната идентичност и като част от националното самочувствие.
Отделянето на повече средства за археологически проекти е актуален въпрос за България. Откритията, които правят нашите археолози, оставят отпечатък в историята ни и дори нахвърлят щрихи за един нов поглед към миналото ни. В годината, когато управлява правителството на Пламен Орешарски, археолозите могат да се похвалят с пъти повече отпуснати средства за разкопки, което създава нужните условия за работата им.
Съхраняването и популяризирането на националното културно наследство във всичките му форми е важна цел за коалиция “БСП лява България”.
За да запазим своето културно-историческо наследство, трябва усилено да се работи с децата и подрастващите в културните институции. Да се създават кръжоци и извънкласни часове, където децата да научават не само части на историята ни, но и чрез различни занимателни и обучителни дейности да участват в нея.
Напоследък се наблюдава тенденция в музеите да се откриват детски кътове, мобилни тематични изложби, интерактивни експозиции и дори – Детски музеи. Така подрастващите имат възможност не само да бъдат въведени в славното ни минало, но и да го усетят със сетивата и ума си. Най-малките биха се вдъхновили, например, да изрежат от шаблон пушката на Васил Левски или да оцветят носията на Райна Княгиня. А по-големите могат да подредят известна песен или стих, а защо не и да ги създадат. Държавата трябва да бъде основен “дарител” в тези инициативи. Да се съгласим, че ако на централно ниво държавата покаже, че е заинтересована, тогава различни спонсори и меценати биха видели смисъл да се включат в подобни инициативи.
Изграждането на стратегия и финансиране осъвременяването на културните институции – обновяване на музейни експозиции, електронни библиотеки, модерни театрални трупи, трябва да е цел номер 1 през идните години. Ние в коалиция “БСП лява България” планираме съдействие за завършването на програма за развитие на изкуствата, културните и творческите индустрии, културното наследство и културния туризъм в страната за програмния период 2014 – 2020.
Нека културно-историческото наследство на България е приоритет в плановете ни за следващите години. Нека Велико Търново и регионът, както до сега, да завладяват с атмосферата и славното си минало. Защото с памет за културното си наследство можем да искаме достоен живот в справедлива държава!

loading...
Пътни строежи - Велико Търново