Медицинските общински дружества са на печалба, с изключение на Онкологията

Публикувано на пт, 18 Ное. 2016
392 четения

Медицинските дружества във Велико Търново отчитат печалба за деветмесечието, с изключение на Онкологията. Това стана ясно от финансов анализ, обсъждан на заседание на здравната комисия във вторник. Психоцентърът има печалба от 56 000 лв., белодробната болница “Д-р Трейман” – също 56 000 лв., Кожният център – 9000 лв., а Центърът по спортна медицина – 3000 лв. Онкологията успя да стопи загубата си от 836 000 на 42 000 лв. и това е безспорен успех за дружеството. Амбицията е в края на годината онкоболницата да формира печалба.
За това време през лечебните заведения са преминали 7393 болни, отчетени са 66 295 леглодни. Оборотът на едно легло е средно 24 дена, като средната продължителност на лечение е 10 дена, а използваемостта на леглата е 223 дена. Тези показатели показват едно стабилно състояние на медицинските дружества, макар до края на годината прогнозите да са за повече разходи към фирми.
Пред съветниците от здравната комисия бе представен и одитният доклад, извършен по изпълнението на всички договори за заем между Общината и СБАЛПФЗ “Д-р Трейман”. От него става ясно, че Общината е отпуснала заеми на белодробната болница в размер на 482 000 лв., която още не е започнала да ги връща. Досега няма иск от страна на администрацията за събиране на заемите и дължимите лихви по тях. В случая заемодателят има право по своя преценка да започне принудително изпълнение към съответния вид обезпечение от заложените на “Д-р Трейман” имоти.
Относно одита, управителката на белодробната болница д-р Мария Рачева обясни, че лечебното заведение още връща стари дългове към НАП и фармацевтични фирми, като преди 4 г. бившият белодробен диспансер е бил пред фалит с дългове от 1,5 млн. лв. В крайна сметка съветниците от здравната комисия се обединиха около решението Общината да изчака белодробната болница да върне всички задължения към НАП, фармацевтичните фирми и други контрагенти и тогава да предяви иск към отпуснатите 482 000 лв. Иначе медицинското дружество ще влезе в нова задлъжнялост и това ще срине финансовото му състояние.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново