Мая Манолова: “Правителството гледа как бизнесът умира, искаме ревизия на всяко евро, което получихме от Европа”

Публикувано на чт, 2 Юли 2020
154 четения

– Госпожо Манолова, не спирате да обикаляте България, какви са основните проблеми, които хората споделят с вас?
– След кризата с COVID-19 проблемите в България навсякъде са едни и същи – нарастващата пандемична икономическа криза, ръст на безработицата и фалити на малки фирми. Реално бизнесът е на колене навсякъде в страната. Туризмът е провален не само по Черноморието, а и в други градове, където той е важен отрасъл. Такава е ситуацията и във В. Търново.
Проблем е, че нито в една от областите, в които сме били, не срещнахме хора, които да се похвалят, че са получили подкрепа от правителството, институциите или от местната власт.
Ситуацията на Самоводската чаршия във Велико Търново е напълно показателна за случващото се в страната. Елементарен жест, който Общината може да направи към занаятчиите, които придават облик на мястото и на целия град, е да ги освободи от наеми или да ги намали наполовина. Това не е направено. След двата месеца отсрочка и въздух по време на извънредното положение сега хората изнемогват. Въпрос на време е кога ще затворят. Това ли иска кметът – затворени дюкяни?! Призовавам го да прочете писмото на занаятчиите и да ги освободи от наеми. Няма да струва много на Общината, а щетите върху имиджа на В. Търново ще са големи, ако те затворят.
– Друго какво притеснява хората?
– Разтревожени са, и то основателно, че ще останат без работа. И тук се освобождават хора, има предприятия, които са затворили. Ако икономиката не се задвижи, стотици ще останат без хляб. Правителството спешно трябва да даде пари на фирмите, за да не освобождават хора. Реално бизнесът не получи никаква подкрепа. Къде са милиардите, за които гръмко се говореше на пресконференциите?! Мярката 60/40, еднократната помощ 375 лв. за родители в неплатен отпуск, грантовете от 3 до 10 хил. лв. и безлихвените кредити от 1500 лв. до 4500 лв. не достигат нито до малкия и средния бизнес, нито до обикновените хора.
А други европейски държави дадоха на всеки гражданин определена сума, около 200 евро, за да почиват в роден курорт. По този начин хората се стимулират да извадят още пари, които ще се завъртят в реалната икономика. Тук реално правителството гледа как бизнесът умира.
– Как ще се развият събитията в България през следващите месеци?
– Според мен правителството със зъби и нокти ще държи властта до последно, защото управляващите си имат свой дневен ред и техни планове, които ние най-вероятно още не знаем. Те са свързани с усвояването на средства и насочването им към близки до тях фирми. Един от министрите каза преди дни в едно телевизионно предаване, че мандатът на правителството трябва да се удължи с два месеца заради извънредното положение. Нашият отговор на тези планове е ревизия, настояваме за проверка на всяко евро, на всяка стотинка. Искаме да знаем къде отидоха парите?! Ако си мислят, че ще ги заметат под килима, както се опитват да заметат 500 000 лв., дадени за язовири, им казваме, че няма как да се случи. Призивът, който отправяме към премиера, е да спре с неразумните си харчове, с които пълни джобовете на приближения си кръг. Ако ще се дават пари, те трябва да бъдат инвестирани основно в подкрепа на фирми за създаване на работни места, а не да пилеят и да харчат, защото ще има кой да им поиска сметката.
– Вие ли?
– Новата политическа сила, която събира в себе си гнева на българските граждани. По принцип българинът е търпелив, но хората вече не могат да издържат. Смятам, че есента ситуацията ще стане кризисна, ако правителството не предприеме мерки, а то не го прави. Или не го интересува какво се случва в страната, или са тотално далеко и са залисани в техните скандали, свързани с воини между институциите и компромати, които си размятат.
“Изправи се. БГ” ще участва на изборите, очакваме зад нас да застанат всички онези, които не искат България да бъде управлявана по този авторитарен и хищнически начин, които искат едно нормално управление, не искат да гледат какво се случва в джипа на премиера, не искат парите да се раздават от прозореца на този джип. Хора, които независимо дали определят себе си като леви или десни, партийни и безпартийни, искат да се смени моделът. Времето не е за политически разправии, а за обединението на всички, които са срещу този модел. Това ще се опитаме да направим ние от “Изправи се. БГ”, а по какъв начин ще го направим и каква правна форма ще изберем ще решим, след като приключим обиколката в страната.
– Мнозина се питат да очакваме ли от вас коалиция с партията на Слави Трифонов?
– Рано е да се говори за каквито и да е коалиции. Аз лично съм убедена, че е нужно общо, обединено усилие на българските граждани, за да приключим веднъж завинаги с този модел, който за десет години доведе до катастрофа в икономиката, а в условията на криза показа, че е неспособен да работи за българските граждани.
Нашата платформа беше създадена с идеята да обедини около себе си различни хора, които искат да променят България. Ще дадем шанс на младите.
– БСП изцяло затворена страница ли е за вас?
– БСП е партия, която има собствен дневен ред. Сега си избират лидер, пожелавам успех на всеки един от тях, както и на всяка една от другите партии. Моето място е сред гражданите. Там съм от пет години и мисля, че там съм най-полезна. В тях е енергията и силата.
– Как се вижда Мая Манолова след година? Като премиер?!
– Каквото и да правя аз ще си остана и омбудсман. По време на кметските избори обяснявах, че ако ме изберат, ще бъда кмет омбудсман, ако не ме изберат, ще бъда адвокат омбудсман.
Гражданската ни платформа отново се занимава с проблемите на българските граждани. Каквото и да се случи, аз ще съм човекът, който ще се грижи за хората.
Нямам фиксация да заемам длъжности – бях депутат, бях омбудсман. Подадох си оставката, а можех още една година да се возя на служебен автомобил и да получавам голяма държавна заплата. Време е да овластим гражданите, защото сегашното управление се самозабрави.
Весела КЪНЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново