Мая Манолова отново настоява занаятчиите от Самоводската чаршия да не плащат наем

Публикувано на вт, 13 окт. 2020
689 четения

Мая Манолова отново призова кмета на В. Търново инж. Даниел Панов да освободи от наеми занаятчиите на Самоводската чаршия до края на година. Това обяви лидерът на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ по време на посещението си в старата столица и среща с част от майсторите. По думите й това е наложително, тъй като има реална опасност В. Търново да загуби хората, които са част от културния облик на града.

Това е втората визита на бившия омбудсман, която е три месеца по-късно след първите разговори с майсторите. „Тогава помолиха да им помогнем и да настояваме Община В. Търново да им опрости поне наемите до края на годината заради COVID-19. Честно казано разчитах, че Общината ще направи поне този малък жест за хората, които придават облика на В. Търново и са атракция за града. Всеки иска да се снима на Самоводската чаршия или на Царевец, а реално тези хора не получават никаква подкрепа. Месеци по-късно видях лично, че това, от което те се опасяваха вече се е случило. Повечето от тях буквално са пуснали кепенците, защото не могат да си позволят разходи при положение, че нямат приходи“, заяви Мая Манолова. По думите й това олицетворява подкрепата за малкия бизнес в България. „Обещаха се 4,5 млрд. лв. още след излизането от извънредното положение, които трябваше да стигнат до бизнеса и хората, но нищо от това не се случи. От този 1 млрд. лв., който трябваше да стигне до фирмите по мярката 60/40 реално са стигнали около 30 % или 330 млн. лв., което обхваща само 6-7 % от всички фирми. Мерките за средните фирми за финансиране от 30 000 до 150 000 лв. изобщо не са тръгнали. Хората са подали заявления, но те още не са разгледани“, подчерта Манолова. Тя уточни, че са удовлетворени само част от исканията на микропредприятията за финансиране от 3000 до 9000 лв., но за съжаление занаятчиите не могат да кандидатстват по тези мерки. Единственото, за което са могли да подадат документи са безлихвените заеми за самоосигуряващите се лица. Оказва се обаче, че там отново са се натъкнали на проблем. Един от потърпевшите занаятчии е споделил, че парите, преведени от

по тази мярка от Българската банка за развитие незабавно са били изтеглени от друга банка заради наложени запори върху сметките му. „ По тази договорка между ББТ и търговските банки реално хората са останали без подкрепа точно, когато имат най-голяма нужда от нея“, каза още Мая Манолова.

Весела БАЙЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново