Мариана Бояджиева, водач на листата за народни представители на “Коалиция за България”: “Коалиция за България” е категорично против приватизацията на БДЖ”

Публикувано на вт, 30 Апр. 2013
206 четения

Мариана Бояджиева и Георги Рачев се включиха в дискусията за БДЖ.

Мариана Бояджиева, водач на листата за народни представители на “Коалиция за България” от 4 МИР Велико Търново, и кандидатът за народен представител на червените Георги Рачев участваха в среща със Синдиката на железничарите, която се проведе вчера.
В срещата, освен представителите на “Коалиция за България”, се включиха и представители на “Движение България на гражданите”, ВМРО, ЛИДЕР – НИЕ, Коалиция “Горда България”, “Демократична алтернатива за национално обединение” и “Демократична гражданска инициатива”. ГЕРБ не са приели поканата за срещата. Не присъстваха също и представители на ДПС и “Атака”. На срещата беше и председателят на Синдиката на железничарите – Петър Бунев. “Идеята е не да правим политика, а да обърнем внимание на политиците и БДЖ да влезе в приоритетите на държавата”, каза Петър Бунев
Дискусията протече по няколко въпроса: Какво е мястото на транспортната политика в платформите на отделните партии? Вижда ли дадената партия българските железници като ключов сектор в транспорта? Приема ли партията, че българските железници се нуждаят от дългосрочна стратегия, приета от НС за устойчиво развитие? Какво е виждането за приватизацията на БДЖ и др.
Първа взе думата Мариана Бояджиева, водач на листата на “Коалиция за България”. “Тук присъстват хора, чиито живот е минал в железниците, но мисля, че не е необходимо да си експерт, за да може да кажеш мнението си. Ние ясно заявяваме, че БСП и “Коалиция за България” са против приватизацията на БДЖ, нещо, което публично изразяваме вече няколко пъти и е залегнало в нашата политическа програма. Нашето най-голямо опасение е, че може да се осъществи продажба при неизгодни условия. Вместо това трябва да се укрепи “БДЖ – Товарни превози”, защото това е спасение на хляба за хиляди семейства. За нас ролята на държавата в икономиката е изключително важна и не бива да се отказва от нещо толкова лесно, създавано от нея с години. Беше изработена стратегия още при правителството на Сергей Станишев, която за съжаление не се изпълнява към момента. Там са заложени всички елементи от инфраструктурата до подвижния състав”, каза Бояджиева и подкрепи с цифри тезата си за проблемите в БДЖ.
67 % от 3629 км от инфраструктурата са с просрочени ремонти, което намалява средната скорост на движение на влаковете и товароносимостта. Общо опасните участъци са 154. Трябва да се вземат спешни мерки за ремонт на инфраструктурата, защото тя не може да поеме товари и ефективността спада, което се отразява на печалбата. Около 80% от приходите се носят от 20 % от мрежата.
Проблем е локомотивният парк и вагоните. Средствата за нов парк могат да дойдат от Европа по ОП “Транспорт 2014-2020”. Ние ще настояваме 42-то НС да приеме изменение и допълнение в закона за транспорта, за да има равнопоставеност между отделните видове транспорт. Сериозен проблем е и работната заплата, тъй като хората в транспорта от различните отрасли за една и съща работа получават различни възнаграждения, каза още Мариана Бояджиева.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново