Любен Дилов-син и Димитър Николов стартират инициатива срещу фалшивите новини

Публикувано на пн, 5 юли 2021
117 четения

Инициатива за директна финансова подкрепа на традиционни медии, които са засегнати икономически от COVID кризата, ще подемат Любен Дилов-син и Димитър Николов – кандидати за народни представители от Коалиция ГЕРБ – СДС, съответно от Бургас и Велико Търново. Това обявиха те на дискусия с представители на регионалните медии в старата столица на тема за подкрепа на авторската журналистика и противодействие на фалшивите новини.
По този начин ще бъде стимулирана авторската журналистика, която в момента е под заплаха. Репортерите в тези медии са на две първи линии – и в отразяването на пандемията, и в борбата срещу фалшивите новини, посочи Димитър Николов. Двамата с Любен Дилов-син припомниха, че подобна готовност е имало още в 45-то Народно събрание.
“В предишния Парламент смятахме, че можем с подкрепата на гилдията в цялата страна да поискаме реализирането на тази идея от правителството, без значение кое е то. Философията е леко да насърчим тези медии, които пускат реални и отговорни новини и да им дадем подкрепа пред тези, които разпространяват жълти и фалшиви новини”, каза Любен Дилов-син. Той призна, че е рисковано, тъй като може да срещнат упрек по отношение на това кой ще определя коя медия каква е, но уточни, че има достатъчно обществено допустими и прозрачни критерии – собственост, тираж, популярност, откога съществува, брой журналисти. Водачът на листата на ГЕРБ – СДС в Бургас уточни, че умните държави вече подкрепят финансово сериозните си медии и не защото ги купуват, а защото разчитат на тях. За пример той даде кампанията за ваксиниране – каквато в момента няма и ще заяви, че само след месец-два ще берем горчивите плодове на това. По думите му за подобен род кампании всяко правителство разчита на сериозните и авторитетни медии, защото те са реалните преносители на важните послания. Чрез тях, а не чрез сайтовете на министерства, хората могат да разберат, че наистина понякога е въпрос на живот и смърт да предприемеш нещо, допълни Любен Дилов- син.
След 11 юли страната ни трябва да има редовно правителство. Ако отново има служебен кабинет, това означава още 3 месеца президентът да управлява пряко и сам да си организира изборите. Това е достатъчно основание да изкара хората на улиците. Извършиха се толкова безумия, че гневът в един момент ще ескалира. Служебният кабинет е прекалено безпардонен и бърка функциите си, но това го отдавам на президента, каза още Любен Дилов-син.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново