Лясковчанка спечели платинен медал на престижен винен конкурс в САЩ

Публикувано на вт, 13 Февр. 2018
1951 четения

Елена Голакова-Брукс от Лясковец спечели платинен медал и трофея “Най-добро вино – шираз” на Winemaker Challenge 2018 в САЩ. В същата класация на престижния международен конкурс друго нейно вино бе оценено със златен медал. Отличията са определени от професионални винопроизводители, а надпреварата се е провела в американския град Сан Диего.
Само преди няколко месеца лясковчанката стана носител на други престижни отличия – трофей “Най-добро червено вино за 2017” и “Най-добър шираз (сира) за 2017”, връчени от AWC VIENNA 2017.
Елена Голакова-Брукс е родом от Лясковец, а животът ѝ е свързан с виното от ранна възраст. В момента името на младата дама е спрягано сред най-добрите технолози в Австралия. Пътят от Лясковец до островната държава изминава благодарение на контактите си с австралийските винари, които през 90-те години на XX век са наети от няколко български изби, за да направят виното им подходящо за вкуса на Западния пазар. Елена помага в превеждането на австралийците в Лясковец, което се оказва решаващо за бъдещата ѝ кариера. През 1998 г. постъпва в едно най-добрите винарски училища в света – Университета в Аделаида, откъдето излизат някои от най-подготвените технолози. След дипломирането си Елена се явява на интервю в няколко компании в щата и започва работа при един от най-известните технолози в Южна Австралия – Джеф Мерил. Още в първата си самостоятелна реколта печели златен медал.
На винен конкурс среща и съпруга си Зар Брукс, който е юрист, винен консултант и член на международно жури. Любовта пламва между тях и скоро двамата сключват брак.
След години работа в различни страни и трупане на опит за това как се създава истински доброто вино, днес Елена е начело на няколко интересни проекта в австралийското винарство – Dandelion Vineyards, Heirloom Vineyards и Sister’s Run. Част е и от колективни проекти, в които редом със съпруга ѝ Зар Брукс, участват сериозни имена от винения маркетинг, лозарство и винарство на Австралия. Това им осигурява не само достъп до едни от най-добрите и стари лозя на страната, но и познание как добре направеното вино да бъде продадено.
За вината на Елена Голакова-Брукс вече се говори като за австралийска класика, а от 2017 г. вече могат да бъдат намерени и у нас.
Весела БАЙЧЕВА, сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново