Луксозният комплекс между Малки чифлик и Шереметя отново влиза в ОбС

Публикувано на пн, 9 Дек. 2019
3510 четения

Казусът с изграждането на луксозния жилищен комплекс между селата Малки чифлик и Шереметя отново влиза в Общинския съвет във В. Търново. На 19 ноември Върховният административен съд отмени решение на местния парламент от м.г., с което беше отхвърлено предложението за преминаване по трасето на елементите на техническата инфраструктура през имотите, които са общинска собственост. Инвеститорът доц. Георги Каббе, който от години живее в Австрия, обжалва в Административния съд във В. Търново и решението на ОбС беше отменено. След това ВАС също се произнесе в полза на доц. Каббе.
Така искането му отново ще бъде гласувано от общинските съветници, а това трябва да стане в едномесечен срок от влизане в сила на съдебното постановление. Членовете на местния парламент трябва да се произнесат за промяна на предназначението на неизползваеми земеделски имоти за изграждане на нискоетажните къщи и парцеларни планове за елементите на техническата инфраструктура.
Проектът за изграждане на селището от затворен тип в местността Къс Хисар предизвика голямо недоволство сред жителите на Шереметя, които направиха и подписки против инвестицията. Те не са съгласни с навлизането на тежките камиони по улиците на селото заради бъдещия строеж. Освен от разбиване на улиците, хората се притесняват и от факта, че няма възможност за осигуряване на нормално водоподаване към планирания жилищен комплекс, което ще се отрази и в селото. След протестните подписки на хората в Шереметя бе направена нова транспортна схема за строежа на вилното селище със засягане само на една улица в западния му край, но местните отново се противопоставиха на предложението.
Проектът на доц. Каббе предвижда изграждане на 22 къщи, както и локална пречиствателна станция, като инвестицията е в размер на 12 млн. лв. В комплекса върху 15 дка се предвижда да има един магазин за хранителни стоки, кафене, оформени градинки и паркова зона.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново