Луда надпревара за преференции в БСП

Публикувано на пн, 1 Ное. 2021
14593 четения

БСП е една от малкото партии в България, които реално използват преференциалния вот за пренареждане на листите. Не го забраняват на кандидатите си, не ги изключват, ако прередят “другарчето”…
Нещо повече – когато в 44-то НС, в среднощно заседание управляващите от ГЕРБ опитаха да премахнат тази демократична придобивка, един от депутатите, които успяха да хванат навреме маневрата и да не допуснат това, беше Явор Божанков от БСП. Логично и сега във водената от него листа във Великотърновска област усилено се работи за преференции.
Великотърновските социалисти имат традиции в използването на преференции. Водачът Божанков успя да пренареди листата и да стане депутат на 27-годишна възраст през 2017-а година с 3388 гласа. През 2014-а Весела Лечева от последна стана втора с 3238 гласа. 3863 пък бяха гласувалите за нея през април тази година.
Според източници от редиците на социалистите трима основни претенденти се състезават за второто място чрез преференции. Христо Кавалски с номер 102, Румен Павлов – 107, и Огнян Стоянов – 108.
Христо Кавалски е сочен за предсетавител на вътрешната опозиция в БСП и за доверен човек на Кирил Добрев и Весела Лечева. Неотдавна беше сред тези, които поискаха оставката на ръководството на БСП на протест пред “Позитано” 20 заедно с Лечева. Според информация на “Янтра Днес”, някои кметове, както и областният и общинският председатели на БСП във Велико Търново – Марияна Бояджиева и Михаил Михалев, работят усилено за привличане на личен вот към Кавалски. Самата Бояджиева неведнъж е искала оставката на националното ръководство на БСП. Наскоро тя стана и дарител на болницата във Велико Търново от името на Кирил Добрев.
За глас с преференция 108, призовава представителят на втората по големина община в областта – Горна Оряховица. Огнян Стоянов е общински съветник и стои от другата страна на партийната барикада. Той е член на националния съвет на БСП и поддръжник на политиката на сегашното ръководство. Сочен е за близък до водача на листата – Явор Божанков, и поддръжник на линията на вътрешни реформи и подмладяване в БСП. Стоянов се явява една от алтернативите на вътрешната опозиция в област Велико Търново, олицетворявана на тези избори от Христо Кавалски.
Друг сериозен претендент е “отличникът” от вота през юли Румен Павлов. Бившият кмет на Стражица и шампион по борба със световна слава успя да стане депутат с рекорден брой лични гласове. В същото време БСП загуби извънредните кметски избори в Стражица. Това отслабва позициите на самия Павлов в настоящите избори. Запознати твърдят, че Павлов и организацията в Стражица имат сериозни амбиции да изпреварят всички кандидати въпреки сътресенията на местно ниво.
Как този път преференциалният вот ще размести пластовете в столетницата и дали вътрешната опозиция ще успее да наложи във Велико Търново своя кандидат предстои да видим след по-малко от 15 дни.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново