Лидерът на младежкото ВМРО Петър Петров: “Липсата на морал ме вбесява и силно разочарова!”

Публикувано на ср, 9 Окт. 2019
103 четения

Петър Петров е лидер на младежката организация на ВМРО във Велико Търново. Кандидат е за общински съветник от листата на партията. Роден е на 20 юли 1993 г. в гр. Варна. Завършва висше образование във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” с бакалавърска степен “Политология” и магистратура “Дипломация и национална сигурност”. От 8 г. живее и работи във Велико Търново. Неженен, хоби – фотография и хералдика.

– Г-н Петров, кое е разковничето, което лично Вас ви приобщи към патриотичната организация ВМРО?
– Народните танци и семейната ни история ме научиха на патриотизъм и родолюбие. В продължение на 8 години танцувах народни танци, които ме дисциплинараха и изградиха в мен чувство на отговорност, трудолюбие и себеотдаване. Докато бабите ми бяха живи, ми разказваха за семействата си преди 1945 г. и ролите, които са имали в местните общности, за прадядовците ми, които са дали живота си на фронта в защита на Отечеството. Това, което ме привлече към ВМРО, е моралният стълб, който отстоява тази организация в продължение на 126 г., този стълб, за който са умирали и моите предци, а именно чест, достойнство, семейство и родолюбие.
– Като млад човек и активист в една разпознаваема и принципна политическа формация как виждате ролята и мястото на младите хора в политическия живот?
– Ако политиците не осъзнаят скоро, че трябва да вкарат младите бързо и ефективно в политиката и в управлението, ще имаме една поколенческа колизия, която е породена от голямата емиграция. Цяло едно поколение след 1989 г. избяга от България, което е много страшно, но освен че е страшно, това ще развие сериозна криза, която ще се изрази, от една страна, в липсата на подготвени управленски кадри, а от друга – на административен капацитет, който да ръководи страната в следващото десетилетие. Сериозната липса на кадрови потенциал се забелязва във все по-застаряващите листи на партийните централи. Средната възраст на една партийна листа е между 50 и 55 г., което показва, че нещата вече придобиват ефекта, за който говоря, защото в западния модел на правене на политика младите хора преобладават при правенето на местна политика. Така да се каже местните политически органи са ситото, което е нужно за придобиване на опит и знания или за обратното за “отхвърляне от системата”, за да се развие един кадър и той да отиде на попрището на националната и европейска политика. Младите трябва да се борят да намират себе си в идеали и в политически идеологии и чрез тях да развиват себе си, местните общности и държавата. Ние сме двигателната, подемната и умствената сила, която трябва на страната за просперитет, просто някой трябва да ни “ангажира”, за да работим за общото благо.
– Кандидат сте за общински съветник – с каква нагласа за промяна се включвате в предизборната битка и колко оспорвана очаквате да е тя?
– Влизам в кампанията спокоен и напълно убеден в своите достойнства, борби и визия за града. Смятам, че кампанията ще бъде честна и близо до хората. Надявам се, че великотърновските общественици могат да покажат модел на европейска политика, в която “fairplay” означава преди всичко уважение към противника и признание на направеното. Дано кампанията не бъде принизена до “чаршафите” на хората, а до идеите им, делата им и плановете им за развитие. Всеки град има нужда да “впрегне” целия капацитет на гражданите си, за да работи той за всички!
– Кои са трите най-важни лични приоритета, които ще отстоявате като местен парламентарист?
– Професионалното ми развитие ще набележи и приоритетите ми в тази предизборна борба. Моите приоритети ще бъдат свързани с образованието, културата и международните отношения. И в трите сфери смятам, че трябва да се работи много и на бързи обороти, защото градът се нуждае от по-голям и по-силен университет, от повече смисъл в думите “Историческа и културна столица на България” и от повече международни връзки! За всеки един приоритет ще предложа по няколко мерки, които да подобрят живота на търновци и не само. В сферата на образованието ще предложа намаляването на картите за транспорт на ученици и студенти, тъй като в момента месечната карта е в размер на 30 лв. за всички градски линии, докато в големите градове, където младежите са приоритет, цените са между 15 и 21 лв. отново за всички линии. По този начин едно семейство от месечни карти и един студент могат да спестяват по 180 лв. на година, но освен това общината ще покаже ангажираност към тях. Отварянето на вратите на общинските и държавни институции за практики, където студентите да се обучават и развиват! Създаването на фонд за местни студенти и ученици, който фонд да се попълва от фирми, които да “доплащат” обучението на студенти. Студентите да започват работа във фирмите, които са им предоставили средства след приключване на тяхното обучение. По този начин ще насърчим търновци да останат в града си. Създаването на икономически и бизнес инкубатор, който даде възможности на младите хора да създават свои бизнеси и да ги развиват. В областта на културата ще работя за национално и световно признание на ролята на В. Търново в изграждането на модерния свят, който познаваме днес. Културното просвещение през средните векове и тяхното отражение през XXI век. Ще използвам връзките, които имам с българските общности зад граница, за да привлека чужди инвестиции, да рекламирам и да популяризирам В. Търново.
– Животът тепърва е пред Вас и като опит, и като мъдрост, но кое е онова нещо, което ви “хваща за гърлото” и извиква сълзи в очите и заради което търсите промяната?
– Липсата на морал ме вбесява и силно разочарова! Заради това търся промяна!

loading...
Пътни строежи - Велико Търново