Лек ръст на безработните отчитат от Бюрото по труда

Публикувано на вт, 23 Ное. 2021
42 четения

Лек ръст на нивото на безработица през октомври отчитат от Дирекция “Бюро по труда” – В. Търново. Броят на регистрираните лица е 1507, което е с 50 повече спрямо септември и с 1050 лица по-малко от октомври 2020 г.
През октомври са регистрирали нови 367 безработни лица. Освен тях, други 11 души от групите на търсещите работа – заети, учащи и пенсионери, също са се регистрирали в бюрото.
Равнището на регистрираната безработица за региона на Дирекция “Бюро по труда” – В. Търново, през октомври е 3,1 % при 4,4 на сто за областта и 4,7 % за страната. Традиционно най-ниска е в община В. Търново – 2,4 %, в община Елена е 7,9 на сто, а в община Златарица – 15,6 %.
През октомври 271 безработни лица са започнали работа, като се отчита намаление спрямо предходния месец и спрямо същия месец на 2020 г. Други 5 лица от групата на пенсионерите, учащите и заетите също са намерили своята нова позиция чрез Бюрото по труда. Най-много започнали работа се отчитат в преработващата промишленост – 34 %, търговия и ремонт на автомобили – 17 %, строителство – близо 11 на сто, доставяне на води, ВиК услуги – 10 %, и др.
На субсидирани работни места са започнали работа 45 души от рисковите групи.
Схемата “Заетост за теб” по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”, която стартира през месец юли 2020 г. като антикризисна мярка, е осигурила заетост на 735 лица, като само през месец октомври т. г. са постъпили на работа 36 безработни.
От бюрото отчитат ръст в търсенето на работна сила, като заявените работни места на първичния пазар на труда през октомври са 285. Най-голям дял свободни позиции са заявени в преработващата промишленост (52 %), строителство (14 %), търговия (10 %), доставяне на води, ВиК услуги, управление на отпадъци и възстановяване (6 %), хотелиерство и ресторантьорство (4 %) и др.
Най-търсените от бизнеса професии през месеца са общи работници, дърводелци, шофьори, компютърни оператори, работници в складово стопанство, продавач-консултанти, шивачи, пакетировачи, работници в промишлеността и др.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново