Квартирите във Велико Търново гонят цените на софийските имоти

Публикувано на ср, 21 Ное. 2012
1128 четения

Романтизмът на квартирата душегубка от десетина квадрата само с легло, маса и гардероб си остана в осемдесетте години на миналия век. “Дали хазайката ще идва рано с виенска кифла, с каничка кафе и вместо да попита тя за наема ще се усмихне: “Спахте ли добре?”, пееше Чочо Владовски преди тридесетина години.
Днес във времената на технологичния прогрес и удобствата квартирантите имат стократно по-големи изисквания към квартирата и хазайката. Днес и наемите са много по-различни. Ако жилището няма климатик и пералня, квартирантите дори не искат да го видят, обобщават претенциите на наемателите брокерите на недвижими имоти във Велико Търново.
Все пак интересът на двете страни започна да се среща. Заради многото празни апартаменти, купени с инвестиционна цел преди няколко години, вече няма глад на хубави жилища и пазарът се нормализира, посочи Дияна Никифорова от “Тера Нова”. Пазарът на наемоотдаването не може да догони пазарните цени при възхода на продажбата на жилища, коментира Саша Ганева от “Щрих-корект”, председател на регионалната структура на Национално сдружение “Недвижими имоти”.
Брокерите на недвижими имоти признават, че строителните предприемачи днес са им основната конкуренция на пазара на квартири. Под наем са пуснати цели жилищни входове от новопостроени комплекси. Изведнъж на пазара излязоха много апартаменти, което доведе до лек спад на цените, посочват брокерите. Въпреки това квартирите във Велико Търново като цени са сходни на софийските квартали. Новите жилища с една спалня се дават за 300-350 лева месечен наем, а с две спални – 350 до 400 лева. Студентското търсене е по-голямо от това на семействата. Предпочитани са апартаментите в центъра или в кварталите с добра инфраструктура, коментира Калоян Ганев от Century Homes. Аналогични са цените в столичните райони “Дружба”, “Надежда” и “Люлин”.
Със 100 лева е по-нисък наемът за гарсониери и двустайни жилища, но това са стари апартаменти, отново напълно обзаведени, но с мебели и техника морално остарели и амортизирани от 80-те години, коментира Саша Ганева.
Квартирите, както и жилищата за продажба, също имат два противоположни сегмента – на скромността и лукса. Водещите великотърновски агенции за недвижими имоти вече отчитат и раздвижване на пазара на луксозни квартири. Жилища с вградени печки и керамични котлони, душ кабини, настилки от гранитогрес и нови мебели, кожени дивани държат цената си двойно над средния сегмент. Наемите за тях са от 200 до 350 евро.
Заради увеличилото се студентско търсене на квартири във Велико Търново има и хазаи, които са склонни да отбият по два-три наема на квартирантите си. Отстъпката се прави, ако наемателите за своя сметка купят липсващата в квартирата техника – хладилник, пералня, телевизор. Условието е, ако напуснат жилището, придобивките остават за хазяйката.
Заради увеличеното търсене много рядко във Велико Търново може да се постигне намаляване на наема при преговори между собственици на квартири и наематели, коментират брокерите. Максималната отстъпка, която дават хазяите, е 5-10 на сто и са митове твърденията, че може да се свалят 30 % или половината от предварително обявената оферта. Над 10 % отстъпка правят собственици, които дълго не могат да си намерят наематели, уточняват брокерите от водещите агенции за недвижими имоти във Велико Търново.
В момента във Велико Търново е по-изгодно да се живее под наем, отколкото да се тегли ипотечен кредит за покупка на жилище, анализират брокерите. Така от агенциите за недвижими имоти обясняват факта, че намаляват студентите, чиито родители са склонни да им купят гарсониера или двустаен за петте години на университетското обучение. При 250-300 лв. месечен наем за гарсониера не е изгодно тегленето на ипотека от 25 000 евро с месечна вноска от 300-350 лева, обосновават се брокерите.
В условията на криза се оказа, че значително са скочили цените на панелните жилища в кв. “Бузлуджа” във Велико Търново – новата тенденция в пазара на недвижими имоти. За месец гарсониерите на Пишмана повишиха цената си с 5000 лева. До скоро този тип жилища се продаваха между 27 и 30 000 лева. Сега към тази цена задължително се прибавя още поне 5000 лв., каза Дияна Никифорова от “Тера Нова”. С по 5000 лв. са поскъпнали и панелните двустайни и тристайни апартаменти. Цените им вече достигат съответно 45 000 и 50 000 лв., посочи Никифорова.

20 хил. лева глоба за брокери, 
предлагащи фалшиви оферти
Шмекеруването на брокерите на недвижими имоти вече ще се наказва сурово. Глоби от 5 до 20 000 лв. е глобата за нелоялните брокери, които предлагат фалшиви оферти, заявиха от Националното сдружение “Недвижими имоти”. Драстичните санкции са предвидени в проектозакона за търговията с имоти. Освен това се създава и регистър на брокерите.
Ако нормативните изменения влязат в сила, Комисията за защита на потребителите ще получи правото да наказва брокерите за нарушения при вписването в регистъра, за работа с клиенти без договор и за публикуването на подвеждащи обяви за продажба на собственост. Така компаниите в бранша ще рекламират само реално съществуващи имоти, за които са наети да посредничат. В противен случай некоректната практика ще продължи, а точно от подобен тип посредници менте държавната хазна губи между 20 и 30 млн. лв. годишно, изчисляват от националното сдружение на посредниците в сделките с недвижими имоти.
От бранша посочват, че най-често срещаните нарушения при търговията с имоти е кражбата на чужда оферта. Брокерът предлага даден имот, без да е упълномощен от собственика му, за да прибере солидна комисиона, ако сделката за покупко-продажба се окаже успешна.
Друга порочна практика се оказва предлагането на несъществуващи имоти, чиято визия е сглобена като пъзел. Схемата е проста – наслагва се снимков материал от различни имоти в населени места, които понякога отстоят на повече от 150 километра един от друг, поясняват от НСНИ. Влизате в интернет и си харесвате жилище, за което обаче се оказва, че спалнята му е от апартамент във Варна, кухня от Велико Търново, хол от София, баня от Пловдив. При интерес от страна на евентуалните купувачи агентът казва, че в момента апартаментът не може да бъде разгледан, но показва на клиента си няколко други оферти, след които успява да продаде не толкова хубав, но съществуващ апартамент. Брокери обясняват, че най-лесно фалшивата оферта може да се разпознае, ако в нея е посочено твърде луксозно жилище на много ниска цена, и предупреждават да се подхожда със съмнение към офертите за жилище, на което няма снимка.
Ако депутатите дадат зелена светлина на проектозакона за недвижимите имоти, клиентите ще получат и редица облекчения в услугите на агенциите за недвижими имоти. Предвижда се да отпадне таксата за оглед на жилище, която се събира от кандидат-купувачите. Клиентите няма да се задължават да работят само с една компания, а ще имат възможността да потърсят услугите на няколко брокерски фирми, което от своя страна ще им позволява да изберат възможно най-добрата оферта.
Съществен момент в проектозакона е въвеждането на професионална застраховка на работата на брокерите на недвижими имоти. От нея евентуално ще бъдат компенсирани клиентите, ако получат некачествена услуга или бъдат подведени.
Основните изисквания към фирмите от бранша са професионална квалификация. Законопроектът предвижда създаването на браншова камара на брокерите, която ще поддържа публичен регистър на посредниците при сделките с недвижими имоти – физически и юридически лица.
Задължително изискване е между клиента и брокера да се сключва договор както с продавача, така и с купувача. От сдружението “Недвижими имоти” посочват, че целта на проектозакона е максимална публичност, която е предпоставка да се намалят имотните измами. Регламентацията на посредническата дейност ще намали и “сивия” пазар. Точни данни за сивата икономика при посредниците при покупко-продажбата на имоти няма. Една от добрите страни на кризата е, че регулира пазара, от който отпаднаха брокерските фирми от типа “уан мен”, чийто офиси се състояха в багажника на колата с един служител.
Здравка МАСЛЯНКОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново