Красимир Вълчев дискутира с експерти връзката между бизнеса и образованието

Публикувано на нд, 27 ян. 2019
157 четения

Конкретни мерки за засилване на връзката между системите на образованието и бизнеса обсъдиха във В. Търново министърът на образованието Красимир Вълчев, предприемачи и експерти от държавните институции. Форумът бе организиран от Асоциацията на индустриалния капитал в България. Сред дискутираните теми бяха реформата в образованието, подобряване на бизнес климата и възможностите за подкрепа на Регионалните иновационни центрове. Акцентът по време на срещата бе поставен върху механизма за план-приема в професионалните гимназии и паралелки за професионална подготовка, както и предложенията за промени в Закона за висшето образование.

„Преди повече от три години Община В. Търново възложи изготвянето на обстоен анализ на пазара на труда. Вече са създадени паралелки, които да обучават и на теория, и на практика подготвени млади хора, които да се реализират успешно в избраната професия. Това важи както за сферата на информационните технологии, така и за туризма, леката промишленост и индустрията“, заяви кметът на В. Търново Даниел Панов. Градонаалникът допълни, че Общината ще продължи да подобрява материалната база на учебните заведения.

Според Асоциацията на индустриалния капитал са необходими съвместни действия между всички заинтересовани страни за повишаване на привлекателността на ключови за икономиката специалности, по които се очаква сериозен недостиг на квалифицирани кадри в следващите години. Сред предложенията са увеличаване на ролята на бизнеса при определяне на част от изучаваното съдържание, възможностите за дуално обучение и отпускането на стипендии на учениците от съответните специалности. На студентите от тези ключови специалности, които учат „държавна поръчка“, да бъдат отпускани стипендии за финансиране на образованието им и за месечна издръжка, но при условия, че за определен период от време работят в България или за българска компания.

По време на срещата бяха представени възможностите за подкрепа на Регионални иновационни центрове чрез възможностите за изграждане и развитие на съвременна научноизследователска и иновационна инфраструктура. По този начин ще се подпомогне иконоимическото и социално развитие на българските региони. Целта е да бъдат създадени сдружения от минимум три предприятия и поне една научна организация, като по този начин ще се създаде нужната синергия между бизнеса и науката.

Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново