Коалиция ГЕРБ – СДС: Възстановихме авторитета на учителя и на професионалните гимназии

Публикувано на пн, 5 юли 2021
363 четения

Инвестициите в образованието трябва да продължат. Важно е да имаме добро образование, за да имаме добри специалисти във всяка област. Това заяви пред десетки учители и заети в сферата водачът на листата на коалиция ГЕРБ – СДС за Великотърновския избирателен район проф. д-р Костадин Ангелов. В срещата участваха също кандидат-депутатите проф. Любомира Попова и Росица Димитрова, както и кметът на В. Търново Даниел Панов.
“Належащо е да се засилят акцентите във възпитателната функция, както и взаимодействието с родителите в училище. Трябва да работим за изграждане на ценностната система на учениците. Възвърнахме авторитета на учителя, но и на професионалните гимназии”, изтъкна проф. Ангелов.
Кандидатите за народни представители от ГЕРБ – СДС са категорични, че учениците и студентите занапред трябва да се подготвят за ерата на дигиталния свят.
“Пандемията изправи образователната система пред сериозно изпитание, но българските учители се справиха блестящо. Кризата обаче показа, че нашите деца занапред ще учат все повече от дигитални платформи”, подчерта проф. Попова.
Проф. Ангелов пък е категоричен, че акцент в образователната реформа, предприета от ГЕРБ, ще бъдат не само училищата и STEM кабинетите, но и физкултурните салони и площадки, защото освен образовани, подрастващите трябва да са и здрави.
“В управленската програма на ГЕРБ е предвидено изграждане на поне 10 модерни студентски кампуса. Ще бъдат увеличени и неделните училища. Заложен е траен ръст на средствата за научна и развойна дейност. Българската наука трябва да е на европейско ниво. Висшите училища ще бъдат поставени в центъра за развитие на регионите”, заяви проф. Попова. Росица Димитрова припомни, че процесът на образование е непрекъснат.
“Динамиката на ежедневието ни поставя пред предизвикателството непрекъснато да се усъвършенстваме. Децентрализацията е много важна и за сферата на Образованието, защото ще позволи общините и учебните заведения да разполагат с повече средства за радикални реформи. ГЕРБ разполага с разработена стратегия за развитието на икономиката, което спомага за нарастване на БВП, а това неминуемо води до повишаване на доходите и благосъстоянието на българите”, подчерта Росица Димитрова. Тя допълни, че трябва да има взаимодействие между трите системи – образование, здравеопазване и социални дейности. “Занапред във всяко училище ще има и социален работник”, каза още Димитрова.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново