КНСБ и “Коалиция за България” обсъдиха меморандум за доходите и социалната политика

Публикувано на чт, 18 Апр. 2013
217 четения

Чавдар Христов (вляво), водачът на листата на “Коалиция за България” във Велико Търново Марияна Бояджиева и останалите участници в дискусията изнесоха данни за тежката икономическа ситуация в страната.

Заместник-председателят на КНСБ Чавдар Христов и водачът на листата на “Коалиция за България” в област Велико Търново Марияна Бояджиева обсъдиха меморандума, изготвен от синдикатите, свързан с необходимите промени в сферата на доходите, образователната и социална политика и трудовото законодателство.
“Икономическата ситуация в страната е много тежка и са нужни усилията на всички в тази насока. Най-тежкият въпрос е свързан с безработицата в страната, само за последната година и половина 400 000 българи са останали без работа. Безработните в областта са 12 %. Затова е от изключителна важност държавата да предостави по-добри условия за бизнеса”, заяви Марияна Бояджиева.
Областният председател на БСП припомни, че червените ще работят за разкриване на 250 000 нови работни места в страната и това е предвидено в програмата на “Коалиция за България”. Сред приоритетите им са още рестартиране на проекта АЕЦ “Белене” и концесия на летището в Горна Оряховица.
Социалистите отчитат и тежкото състояние на средния и малкия бизнес. В областта около 1000 фирми са преустановили дейността си през последната година. “Ниските доходи също са проблем за огромна част от българите. Във Великотърновска област средната работна заплата е със 170 лв. по-ниска от тази за страната. Северна България не беше сред приоритетите на миналото правителство и за изграждането на инфраструктурата. За нас е от първостепенно значение да се изгради магистрала “Хемус” и високоскоростният път Русе – Свиленград”, обясни Бояджиева.
От “Коалиция за България” предлагат хората, които получават минимална работна заплата, да получат от държавата облекчения. Промяна в политиката, касаеща майките, и спиране на нарастващата възраст за пенсиониране са сред другите им приоритети в социалната област. Социалистите са категорични, че държавата трябва да финансира само държавните училища и университети, а специално внимание трябва да се обърне на училищата в малките населени места.
В здравеопазването “Коалиция за България” настоява за премахване на лимита за преглед при специалист.
Весела КЪНЧЕВА, сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново