Кметът подписа нов колективен договор с учителските синдикати

Публикувано на вт, 10 Февр. 2015
294 четения

Нов колективен трудов договор подписаха община Велико Търново, синдикати и работодатели в сферата на образованието. Под документа подписи сложиха кметът инж. Даниел Панов, областният председател на Съюза на работодателите в системата на образованието Цветан Денев, координаторът на Синдиката на българските учители в региона Мария Георгиева и Теменужка Иванова, която оглавява местния синдикат “Образование” към КТ “Подкрепа”.
Мария Георгиева заяви, че само четири общини в областта са сключили договори със синдикатите, а една от тях е Велико Търново. “Общината се ангажира да подсигури достатъчно средства за нормално протичане на учебно-възпитателния процес и за изплащане на възнагражденията на педагогическия и непедагогическия персонал. През годините ние успяхме да договорим по-висок процент за прослужено време, който също остава. На отраслово ниво той е 1 %, а единствено в Търновска община е 1,1 %. На педагогическия персонал в детските градини се изплаща по 4 лв. допълнително към заплатите за всяка година трудов стаж, а училищните директори дават не по-малко от 2 лв., и то при наличие на средства. Това е едно отлично решение, защото се отчита професионалният опит на педагозите”, обясни синдикалният лидер.
“Образованието винаги е било приоритет в моята управленска програма. През последните три години сме инвестирали 1,3 млн. лв. в енергийната ефективност на училищните сгради. Така пестим енергия, но и създаваме комфорт за децата и техните учители. За тази година сме заложили в програмата за енергийна ефективност да бъдат включени нови три учебни заведения”, подчерта кметът.
З. ГЕОРГИЕВА, сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново