Кметът на Велико Търново с предложение за намаляване на младежката безработица

Публикувано на ср, 19 юни 2013
534 четения

Премиерът Пламен Орешарски е обещал на общините да получат ненужни за държавата имоти

Да се реформират учебните планове и програми според реалното състояние на икономиката и пазара на труда. Това е предложил кметът на Велико Търново Даниел Панов при срещата между Управителния съвет на Националното сдружение на общините и премиерa Пламен Орешарски. Според Панов тези промени ще повлияят осезателно върху намаляването на младежката безработица, която средно за страната е 28 % при средни нива за ЕС от 23 на сто. В момента има очевидна диспропорция в специалностите на кадрите, които излизат от училищата и университетите и онова, което икономиката и бизнесът очакват и търсят на пазара, коментира кметът на В. Търново.
Премиерът Пламен Орешарски е поел ангажимент пред кметовете сградите, държавна собственост, които не се ползват и не се поддържат, да бъдат прехвърлени на общините.
Кметовете са категорични, че е належаща спешна промяна на Закона за обществените поръчки, както и в правилниците и регламентите за прилагането му. Много често заради утежнени и усложнени изисквания на закона се бавят процедури, пропускат се срокове и важни проекти са пред заплахата от компрометиране, са се аргументирали градоначалниците.
На форума са обсъждани въпроси за реални мерки за децентрализацията на местното самоуправление, за което от години кметовете настояват. На практика централната власт да делегира на общините държавни дейности, без да ги обезпечава финансово и със съответните експерти. Коментирани са били проблеми с новия закон за водите, както и изравнителната субсидия за поддръжка на пътната мрежа, която общините получават от републиканския бюджет.
Здравка МАСЛЯНКОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново