Кметът инж. Даниел Панов: “Инвестиционният интерес е завишен, има запитвания от няколко вериги”

Публикувано на вт, 5 февр. 2019
649 четения

С изненада разбрах, че въпреки дългите дебати в ОбС при приемането на проектобюджета сега коментираме, че избирателите на определена политическа партия са ощетени. Това заяви в специално изявление кметът на В. Търново Даниел Панов по повод пресконференцията на групата съветници от БСП, на която те заявиха, че реално общинският бюджет е много по-малък от обявения и вече приет. Кметът обясни, че бюджетната прогноза се прави на база на предходната година и бюджетът ще претърпи поне 60 промени през годината. По думите му в крайна сметка се обезпечават и тези средства, които са дадени в графа “други”. Като пример той посочи улиците, които няколко години назад са залагани в тази графа, като “Ст. Михайловски” и “Лазурна”, за които бяха осигурени пари от държавния бюджет. Така те вече не са в графа “други”, а са в реални средства.
“Няма да коментирам призива за извинение, защото предложенията, които са направени от опозицията, са частични. Те не са направени за решаване на глобални проблеми”, заяви Панов. Той обясни, че предложенията на опозицията ще доведат до вдигане на данъците. Според него това няма как да стане, защото от 2011 г., откакто той е кмет, налозите не са увеличавани.
Градоначалникът не се съгласи и с твърдението на БСП, че населението намалява. “Това е един динамичен процес и мога да ви дам пример, че за 2017 и 2018 г. населението се е увеличило с 2700 човека, а само за първите 15 дни на тази година с 23 човека. “От години знаете, че се борим да намерим финансиране за построяването на нова детска градина и завършване на ДГ “Здравец”. Реални пари в момента има”, каза Панов.
Кметът не се съгласи и с твърдението на опозицията, че бюджетът намалява драстично. “На Бюджет 2019 г. рамката е 91,6 млн. лв. като преходният остатък е 11 млн. лв. за 2018 г. бюджетът е 76, 4 млн. лв. преходният остатък е 7,2 млн. извода сами можете да си го направите, но увеличението за 2019 г., като се махнат преходните остатъци, увеличението е с 16 %, а с преходните остатъци бюджетът е увеличен с 20 %”, обясни кметът.
По думите на Панов не е вярно, че за преасфалтиране на бул “България” има 7000 лв. “Може би тези 7000 лв. се визират за изкърпване, текущи ремонти и т.н., но бул. “България” влиза в интегрирания градски транспорт. В момента се проектира подземната инфраструктура на булеварда. След като бъде одобрен проектът, може да започне преасфалтирането”, коментира още градоначалникът. Той обясни, че Общината има спечелен проект, който ще обезпечи поставянето на уай фай зони в парковете.
Панов обясни още, че е възложил в кв. “Колю Фичето” да бъде направено обследване, а после и на останалите квартали, за да бъдат направени там паркинги. Още поне два огромни паркинга ще бъдат построени в района на Царевец, каза кметът. Ще бъде улеснено спирането и по ул. “Полтава”, където се предвижда изграждането на подпорна стена, която да “подреди” автомобилите.
Панов посочи, че над 250 000 лв. са средствата, които общината дава на Младежкия дом. Обединеният детски комплекс също е изцяло общинска отговорност. “Така че никога не съм бил против създаването на фонд, свързан с младежките дейности, нито администрацията е била против. Не бива да забравяме, че подпомагаме 20 младежки клуба, за които разходът на Общината е 243 000 лв. Тези клубове се превърнаха в притегателно място за децата от града и на съседните населени места”, заяви градоначалникът.
Според него общинският културен чек е популистка и нецелесъобразна идея, защото има редица културни събития, които са достъпни за младите хора. Работи се и за създаването на публичен частен фонд за подпомагане лечението и рехабилитацията на деца с хронични и тежки заболявания. Панов посочи и част от направеното в социалната сфера, в която Община Велико Търново е сред водещите. Той обясни, че не вижда и как може да се направи така, че пенсионери над 65 години да ползват безплатни карти за градския транспорт.
В заключение кметът заяви, че се издават стотици строителни разрешения за увеличаване на производствените и складови бази на фирмите в общината. Инвестиционният интерес към региона е завишен, има запитвания от няколко вериги.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново