Като евродепутат Юлиан Ангелов ще работи за защитата на българите зад граница

Публикувано на вт, 14 май 2019
199 четения

Юлиан Ангелов екандидат за член на Европейския парламент, втори в листата на ВМРО –  Българско национално движение. Народен представител, организационен секретар на партията.Роден е през 1975 г. в Русе. Завършва Стопанската академия в Свищов със специалност „Икономика на търговията“ и Русенския университет „Ангел Кънчев“ със специалност „Културно-историческо наследство“. Член е на ВМРО-БНД от 1997 г. Семеен е – горнооряховски зет, с две деца.

Г-н Ангелов, Македония винаги е била приоритет за ВМРО-БНД, каква е позицията Ви за приемането й в Европейския съюз?

Темите, свързани с Македония винаги са били важни за ВМРО. За нас е важно братска Македония да бъде подкрепяна от България, да няма граница между двете държави, хората да живеят спокойно, роднините да си гостуват. От двете страни на границата живее един и същи народ – български и приемането на Македония в ЕС ще донесе положителни резултати. Чрез европейските институции и възможностите на Европейския парламент е важно да защитим правата и интересите на българите в Македония, те да не бъдат подлагани на репресии и асимилация, както това се случваше през последните повече от 70 години.  Разбира се подкрепяме еврочленството на Македония с ясните условия да се зачитат българската история и език, българското културно-историческо наследство, да спрат фалшификациите в учебниците по история, за да не живеят хората в лъжа и омраза.

В края на февруари Народното събрание ратифицира протокола за присъединяване на Сeверна Македония към НАТО, с нито един против, но в отсъствието на БСП. Как коментирате?

Това беше важно решение за българските национални интереси, за Македония и за Западните Балкани. Без значение какви са вътрешните ни отношения между партиите в България, е важно когато интересите на Западните Балкани се защитават, всички народни представители да бъдат в българския парламент и да подкрепят подобно решение. Верни на коминтерновската си политика,депутатите от БСП не бяха в пленарната зала за да подкрепят братска Македония и по този начин за пореден път предадоха националните интереси. Когато става въпрос за сигурността на Европа, трябва всички да сме в залата и да гласуваме.

Споменахте Западните Балкани, възможна ли е интеграцията на страните от тази част на континента в ЕС и при какви условия?

За ВМРО въпросът за Западните Балкани винаги е бил от значение, защото там живеят огромни общности от българи. За нас е много важно правата на гражданите в тези държави да се спазват, те да могат свободно и на глас да заявяват, че са българи, без да бъдат преследвани заради това. Западните Балкани са много важни за България, дори и чисто икономически. Ако тези държави подобрят отношенията помежду си, инфраструктурата, подобрят икономиките си, от това ще спечелят и техните съседи, каквато е и България. Коридор номер 8 трябва да е основен приоритет.

За да влязат един ден тези държави в ЕС първо трябва да разрешат проблемите си от миналото, които столетия наред стоят между тях. Например спорните въпроси на Сърбия с Косово, Черна Гора и България, доскорошните проблеми на Македония с Гърция и България, проблемите в самата Босна и Херцаговина. Споровете между тях няма как да бъдат решени изведнъж. Договорът за добросъседство между България и Македония е добър пример за всички държави от Западните Балкани, че когато има желание и воля отношенията между тях могат да се подобрят и този регион може да има добро бъдеще. Например няма как да подкрепим членството на Сърбия в ЕС докато не започне да спазва законните права на българското малцинство в Западните български покрайнини.

От ВМРО неведнъж сте се застъпвали за правата на българското малцинство на територията на Сърбия, дайте примери за тяхното нарушаване?

През последните десетилетия Сърбия системно оказва натиск върху гражданите с изявено българско самосъзнание и върху представителите на Културния-информационен център на българите в Босилеград например. Не осигурява учебници, преведени на български език за децата от българското малцинство там, които им се полагат по закон. Непрекъснато отправя провокации- за примери ще дам инцидента с арестуваните български лекари в Босилеград, редовното спиране от сръбските гранични власти на книги и други подаръци за българските деца от Западните покрайнини, забраната за чествания на български национални дати, манипулациите на избора на Националния съвет на българското малцинство и др. В тази връзка твърдата позиция на ВМРО е, че докато Сърбия не започне да спазва човешките и законови права на българите в Западните покрайнини, няма да получи нашата подкрепа за еврочленство.

Има ли и положителни тенденции в отношенията ни със страните от Западните Балкани?

Да, разбира се. Официалното връщане в употреба на името Цариброд –  старото българско име на Димитровград (дн. Сърбия), е безспорен успех за българската кауза. Там живеят българи от векове и те трябва да пазят родовата си памет. С този акт се дава възможност„Цариброд“ да се изписва законно, с еднаква сила с настоящото наименование, в документи, на обществени сгради и пътни знаци, което е исторически пробив.

ВМРО е основният фактор, който се грижи за правата на българите зад граница. Постигнахме признаване на българско малцинство в Албания, предстои това да направим и в Косово. Като положителна тенденция можем да отбележим, че след подписване на договора за добросъседство с Македония, там почти няма случаи на репресирани граждани с българско самосъзнание.

Кой ще е основният ви приоритет, ако бъдете избран за член на Европейския парламент?

Темите, по които работя от години. Защитата на правата и интересите на българите зад граница – в Молдова, Украйна, Западните Балкани. Аз считам, че те трябва да продължават да се защитават и това е насоката, в която ще бъда най-полезен.

Колегата Джамбазки винаги е участвал активно като докладчик, за да станат тези държави по-демократични, за да се интегрират в европейското семейство. Нашата политика и занапред ще бъде да помагаме за демократизирането на тези държави, но без компромиси за българите, които живеят в тях.

Постижимо ли е на тези избори в Европарламента да влязат трима депутати от листата на ВМРО?

Напълно постижимо е да вкараме трима евродепутати, въпреки че срещу ВМРО се пуска фалшива информация от определени фалшиви сайтове и се води битка срещу партията и от други държави, защото ние сме защитавали българите в Македония, Албания и Косово. Това което излиза за нас, не е пречка. Преживявали сме по-силни атаки. Целта ни е наистина да направим един добър резултат и да изместим ДПС от третото място в българската политика.

В тази връзка как ще коментирате изказването на турския посланик в българските училища да се изучава „ефективно“ турски език с цел повече турски инвестиции?

Свидетели сме на продължаващата агресивна турска политика спрямо всички държави, особено в Европа и Близкия изток. Турция иска да си върне влиянието от времето на Османската империя. Никой не е забранил изучаването на майчин език. Всички представители на съответните общности имат право в училищата да изучават майчиния си език по тяхно желание.

Преди броени дни Ердоган декларира, че ако Турция не стане пълноправен член на ЕС, то Съюзът е обречен на провал. Каква е Вашата позиция?

Най-големият провал на ЕС ще бъде, ако приеме Турция. Защото тя е държава, която през последното десетилетие показва, че не е демократична. Управлява се в един полурежим от Ердоган и неговата свита. Турция няма място в Европа не само заради агресивната си политика и нарушаването на човешките права, а и заради това, че Турция никога не е била част от християнска Европа. А в основата на създаването на ЕС са християнските ценности. Така че ние от ВМРО категорично сме против приемането на Турция в ЕС.

Как ще коментирате говоренето от представители на ЕНП, ПЕС и АЛДЕ, че за Европа най-опасното ще е навлизането на патриоти и националисти?

Те виждат как губят позиции с тезите, които налагат и това е изкуствено налагане на страх. Искат да разбият всичко традиционно, свято и морално, което е част от наследството на тези държави. Да наложат един друг модел на съществуване на хората. Битката на ВМРО е срещу чуждо налаганите ни идеологии върху Европа и България. Ние не искаме да сме някакви си хора, които правят каквото ни се каже. Ние искаме да защитаваме националните си интереси. Най-важната ни битка е тази срещу навлизането на радикалния ислям. Всичките неща, които сме предлагали през годините, са били за да ограничим радикалния ислям и лъжехристиянските секти. Тази битка минава през това да ограничим нелегалната имиграция и в България, и в Европа. Трябва да ги върнем в родните им държави.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново