Калин Костов, председател на сдружение “Площад Алеко”: “Няма да допуснем зелени терористи и лобисти да отнемат бъдещето на Свищов”

Публикувано на ср, 31 Окт. 2018
586 четения

Гражданско сдружение “Площад Алеко” призова местната власт в Свищов и ръководството на Стопанската академия “Д. А. Ценов” да заявят ясно пред всички национални медии и държавни институции, че Свищов няма да допусне зелени терористи, лобисти и интересчии да отнемат бъдещето му. Становището си те изразиха в специална позиция, разпространена до медиите. Повод за позицията им е представеният нов технически проект на трасето, който е с 28 км по-кратък, но който напълно изолира Свищов. Според тях той е разработен под влиянието на еколозите – любители от Хотница, водени от Господин Гюров и сдружение “Граждани за пътен контрол”, които подадоха жалби в съда с настояване да бъде избран “синият” вариант на трасето.
От името на сдружението неговият председател адвокат Калин Костов, който е и общински съветник, настоява за свикване на кръгла маса в Свищов, която да начертае посоките на развитие на града в инфраструктурно отношение. Сдружение “Площад Алеко” настоява за запазване на избрания “комбиниран” вариант за изграждане на автомагистрала “Русе – Велико Търново” с връзки при селата Пиперково и Страхилово с досегашната пътна мрежа, водеща към Свищов. Те искат още изграждане на обходен път на Свищов и промяна на съществуващия проект за Общ устройствен план на града чрез проектирането на такъв път в ниската част по брега на Дунав, с даване на възможност да бъде разширен капацитетът на съществуващия ферибот и включване на бреговата ивица както на терена, собственост понастоящем на Йон Никулае, така и на терените на бившето военно поделение. Активистите от дунавския град предлагат проектиране на скоростна пътна връзка между най-южната точка на Дунав, където минава този обходен път и бъдещата автомагистрала по напълно нов маршрут, която да избягва преминаването през селата и осигуряване на ангажимент на държавата за финансирането на изграждането ѝ.
“Искаме още при обсъжданията за строителство на нов мост на Дунав в рамките на вече създадената проектна компания между българската и румънската държава да се направи така, че той да свързва градовете Свищов и Зимнич”, подчерта Калин Костов. По думите му това са ангажименти, чието реализиране надхвърля възможностите на която и да е политическа сила на местно ниво. “Те са общо дело и “Площад Алеко” заявява предварителната си подкрепа за всеки, който работи по изпълнение на този план за спасяване на града през следващите години. Ние ще изпратим свои представители на делото във Върховния административен съд на 31 октомври, образувано по двете жалби, които да гарантират и подпомогнат каузата на Свищов”, посочи още Костов.
Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново