Извадиха интермодалния терминал в Г. Оряховица от Националния план за възстановяване и устойчивост

Публикувано на чт, 22 юли 2021
2685 четения

Проектът за изграждане на интермодален терминал в Горна Оряховица не е включен в Плана за възстановяване и устойчивост на Република България. Това става от публикувания в сряда проект на документа, който бе актуализиран от служебното правителство.
През февруари т. г. от Министерство на регионалното развитие и благоустройство обявиха, че изграждането на интермодалния терминал е заложено в Плана за възстановяване и устойчивост, като изпълнението на проекта трябва да започне през 2022 г. и да продължи до 2025 г. Заявката бе за развитие на екологичния транспорт и привличането на товари от автомобилния към железопътния транспорт. Проектът на стратегическия документ беше представен онлайн пред обществеността и от вицепремиера Томислав Дончев, а заложените за терминала средства са в размер на 25 млн. лв.
В редактирания вариант на Плана от април т. г. изграждането на интермодалния терминал отново е заложен в документа. В последната му актуализация обаче липсва, като е предвидено единствено развитие на жп възел Горна Оряховица заедно с други ключови гари.
Не е ясно защо терминалът е изваден от националния план, но в началото на т. г. бившият транспортен министър Росен Желязков посочи, че е възможно ЕК да не одобри отпускането на средствата за този проект. Тогава той подчерта, че това не означава, че страната се отказва от него и той трябва да бъде довършен със собствени средства.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново