Доц. Иво Инджов: “Сблъсъкът Радев – Борисов ще се задълбочи”

Публикувано на чт, 21 май 2020
695 четения

Доц. д-р Иво Инджов, преподавател по журналистика във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, експерт по политически комуникации

– Доц. Инджов, как ще се отрази кризата с COVID-19 на политическия живот в страната?
– Тя вече се отрази. Два месеца политическият живот, разбиран като конкуренция на визии и програми, сблъсък на мнения и конфликти в търсене на обществен консенсус или по-доброто решение на даден проблем, беше вкаран във фризера. Той се озова там най-вече заради неизбежната подкрепа на основните политически сили, но и на мнозинството от гражданите на здравните и противоепидемични мерки на държавата през първия етап на карантината. През втория етап – разгръщането на социално-икономически мерки за омекотяване на последиците от кризата обаче, направиха впечатление мълчанието, всъщност откъслечните критики на основната опозиционна партия БСП срещу тяхната ограниченост и очертаваща се неефективност. Особено на фона на щедростта, с която управляващите в истинските социални държави заделят ресурси за подкрепа на бизнеса и гражданите. Насред кризата социалистите се втренчиха в пъпа си и задълбочиха вътрешнопартийните си крамоли, този път по разделителната линия Нинова – Гергов. Като последователен критик на действията на правителството и НОЩ по отношение на недостатъчните социално-икономически буфери и всяването на страх сред населението заради заразата се прояви президентът Радев. Това не бива да учудва, защото той вече се е утвърдил като единствената институционална алтернатива на сегашното управление. Макар управлението на ГЕРБ да е износено от десетгодишното присъствие във властта, Борисов получи голям бонус доверие на гражданите. Дали ще го съхрани зависи основно от това, дали все пак мерките за излизане от кризата ще дадат някакъв резултат. Сблъсъкът Радев – Борисов ще се задълбочи, надявам се да е на принципна основа. Все повече граждани ще излизат да протестират на улицата – за хляб, за справедливост, но и за връщане в пълен размер на ограничените ни конституционни свободи. Всъщност вече се намираме в третия етап на кризата – политическия, макар че останалите ѝ компоненти никак не са изчезнали. Що се отнася до парламента, който отново възстанови пълноценно дейността си, очаквам да продължи да бъде регистратор на решенията на премиера. Нещо, което противоречи на идеята за парламентарна демокрация.
– Имат ли управляващите потенциала да минимизират щетите от икономическата криза?
– На този етап е още рано да се отговори задълбочено, но ако отговорът трябва да е с няколко думи – по-скоро не. Изходната позиция е трудна, много хора останаха без работа, други, за да я запазят, вземаха неплатен или платен отпуск. Ще се задълбочи социалното неравенство в обществото и без това България е на челно място в ЕС по този показател. Ще нарасне делът на прекариата – онзи сегмент в обществото, който работи в условията на икономическа, но и социална несигурност. Управляващите обаче могат да получат неочакван съюзник – хипотетично отваряне на нови ниши за износ на българска продукция в Европа при разместването на икономическите пластове вследствие от кризата.
– Натрупа ли премиерът Бойко Борисов дивиденти от обиколките си из страната по време на извънредното положение?
– Вече споменах, че той получи голям бонус, поне през първия етап на кризата – заради взетите навреме превантивни ограничителни мерки, много ниския брой починали от коронавирус – в сравнение с повечето държави в Европа, независимо от причините. Обиколките сами по себе си надали са допринесли много за ръста на рейтинга му. Да не забравяме и това, че той ядоса много българи с образите на смъртта, които периодично присъстваха в политическия му говор.
– Бяха ли изместени съществени и важни теми за обществото с появата на коронавируса?
– Безспорно. Кой сега се занимава с “оная” къща в Барселона, с “кривия” пернишки водопровод, с платените предсрочно два милиарда лева за 8 американски изтребителя на фона на окаяното състояние на много болници. Добре е обаче, че коронавирус-кризата отвори разговора за това доколко е работещ моделът на здравната ни система. При нея тежестта падна върху държавните и общинските болници, превърнати в търговски дружества, а лъскавите частни клиники, които иначе захлебват добре от здравната каса, почти не се включиха в противодействието на новата зараза. Видя се, че България има нужда от силно публично здравеопазване.
– Как очаквате да се развие скандалът с разкритията на Васил Божков?
– Всичко зависи от това колко силни са козовете, с които иска да цака укриващият се в Дубай хазартен бос. Но макар че вади сведения, които са силно компрометиращи за управляващите, той е в неизгодна позиция – лишен от бизнес, далеч от България, с 11 повдигнати обвинения. Българските власти може и да не успеят да издействат екстрадирането му, но той надали ще успее да се върне в играта.
– Ще има ли промени в кабинета?
– Би трябвало да има. Най-логична е оставката на финансовия министър заради оповестените от Божков есемеси. Но ако се стигне до нея, тя най-вероятно ще бъде обяснена с позицията му за избирателното намаляване на ДДС, която е противоположна на премиерската. Досега Горанов се измъква “сух” от няколко знакови скандала, което показва, че е важен за Борисов. Този период обаче може да приключи, ако щетите, които той нанася по персоналния имидж на премиера, станат прекалено големи.
– Да очакваме ли нови лица на политическата сцена, като ген. Мутафчийски например, който се радва на одобрението на много българи?
– Рейтингите са само моментна снимка и често изиграват лоша шега на техните носители. Безспорно ген. Мутафчийски свърши голяма част от организационната работа, за която беше назначен. Но и той повече плашеше, отколкото да убеждава. Накрая разочарова с една отблъскваща реплика в телевизионно интервю. Не допускам известният хирург и шеф на ВМА да тръгне да прави политическа кариера.
– Очакват ли се нови политически проекти?
– Не. Предстои ни обаче да видим как ще се позиционират двама изявени критици на Борисов – Слави Трифонов след предстоящата регистрация на партията му “Има такъв народ” и Мая Манолова с нейната гражданска платформа “Изправи се.БГ”. И двамата имат шансове да заемат различни сегменти в електоралния спектър, които освобождава БСП, свивайки се в собствените си проблеми, както и да привлекат по-умерени критици на сегашната власт. Важно е и дали президентът Радев ще се опита да стимулира политическите дебати със своя конкретна визия за развитие на България, или ще ускори критиките си към управлението, подсказвайки вече на няколко пъти възможността да подкрепи бъдещ политически проект, който работи за модернизацията на страната.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново