Иван Христанов: “400 000 тона храни с пестициди са преминали българската граница”

Публикувано на вт, 30 авг. 2022
234 четения

Около 400 000 тона хранителни продукти със завишено съдържание на пестициди са преминали българската граница за последните 10 г., в които е осъществяван частен монопол на граничен пункт “Капитан Андреево”. Това заяви във Велико Търново бившият зам.-министър на земеделието Иван Христанов. “Наистина звучи страшно и притеснително и това е причината, поради която настояваме г-н Борисов да даде обяснение и да понесе политическа отговорност, защото две неща са категорични. Първото е, че те са знаели всичко, при положение, че европейските институции и посолствата на големите държави у нас като Германия, Нидерландия и Франция, са настоявали граничният контрол да бъде оправен, а това не се е случило, няма как да приемем, че той не е знаел. Също така има политическа отговорност и от страна на ГЕРБ, защото последните няколко седмици се оказа, че лицата, които се опитват да се върнат на границата и партийни функционери на ГЕРБ са тясно обвързани”, каза още Христанов. Той подчерта, че е имало и административен чадър, заради което е подал сигнал в ГДБОП, а свидетелски показания доказват, че става въпрос за организирана престъпна група, част от която е проникнала в БАБХ.

“Искам да подчертая, че тези хора са превърнали БАБХ в разграден двор и за сметка здравето на българите, просто са искали да крадат пари”, допълни Иван Христанов. Според него за решаването на проблема  следва да бъдат направени промени и в законодателството, така че в обектите, които са част от националната сигурност, каквато е границата, да не се допуска частна дейност.

“Тези храни са прониквали през българската граница и в други страни от Европейския съюз. Това е било известно и някои държави като Испания и Румъния са гледали на България като на външна, а не вътрешна граница и са си правили собствени тестове, т.е. доверието към българската граница е било нулево. Именно за това сезирахме и поискахме подкрепа от европейския контролен орган по безопасност на храните, а също и от Фронтекс и другите европейски институции. Проведохме редица срещи с европейските посланици в България, които имаха една много ясна и категорична цел – да не позволим тази схема да се връща. С други думи, ако някой реши да я върне, да е ясно, че той се опитва да върне престъпна схема и да не получи одобрението на европейските институции”, посочи още бившият зам.-министър. По думите му, ако главният прокурор не се намеси, сигналите към европейските институции ще продължат. Такива вече са изпратени до Европейския парламент и Европейската комисия, както и към ОЛАФ.

Визитата на Иван Христанов във Велико Търново е част от националната обиколка на „Продължаваме промяната“. В старата столица пристигнаха още бившият министър на образованието акад. Николай Денков, бившият председател на парламента Никола Минчев и Калина Константинова – бивш вицепремиер по ефективно управление.

Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново