Инвеститорът на завода за хлор в Горна Оряховица призна: “Хората имат право да се притесняват, но нещата може да се променят”

Публикувано на чт, 27 Ное. 2014
2103 четения

Цветан Цветков, изп. директор на “Континвест”, обясни, че рискът не е избегнат в каквато и да е дейност.

Инвеститорът в завода за производство на хлор в Горна Оряховица – софийската фирма “Континвест” ООД, все още не е взел окончателно решение дали производствената му база за опасния химикал ще е в железничарския град или в Ямбол. “Едновременно сме стартирали и двете процедури за изграждане на модулен тип хлоралкална електролиза в двата града, но окончателният избор ще зависи от изходната суровина за производството – натриев хлорид, и транспортните разходи за нея. Можем да я доставяме от България като разсол (воден разтвор на натриев хлорид) или да внасяме вакуумна сол от Египет или Йордания. С вносната сол ще предпочетем Горна Оряховица, със суровината от Девня ще изберем Ямбол”, заяви Цветан Цветков, изпълнителен директор на “Контнивест”.
Вчера от компанията бяха излъскали складовата си база в Горна Оряховица, върху която ще се прави заводът за хлор, на всяка цистерна беше поставен етикет, нямаше разхвърляни контейнери за химикали, а чрез ПР агенция беше организирано журналистическо посещение.
Срещата започна с изричането на лъжата, че “Континвест” наскоро е получил одобрение на доклада си за оценка въздействието върху околната среда. Всъщност доклад има, но първо предстои общественото му обсъждане на 16 декември, след това докладът по ОВОС ще се обсъжда от експертен съвет в РИОСВ, който може да го подкрепи или отхвърли. Ако има положително становище, по нататък процедурата по изграждането на завода за хлор включва издаване на комплексно разрешително от МОСВ, след което следва разрешението за строеж от главния архитект на Горна Оряховица. Същевременно стана ясно, че от “Контнивест” нямат подготвен доклад за безопасност при промишлена авария.
На въпрос на “Янтра ДНЕС” как ще гарантират безопасността, Цветан Цветков заяви, че производственият процес ще се следи с датчици и при случай на теч, цялото производство ще бъде спряно. Ще се задейства аварийна система, която ще абсорбира наличният в системата хлор. Всъщност при хлорунищожението ще се произвежда натриев хипохлорит, познат на домакинствата като белина.
“Истерията, която се разгаря в последната седмица в региона, е донякъде основателна, хората имат право да се притесняват, но нещата може да се променят”, заяви инвеститорът.
“Три са рисковете при производството на хлор и са ясно осъзнати. Рискът е нещо, което се менажира. Никъде рискът не е избегнат, в каквато и да е дейност”, посочи Цветан Цветков. Първият рисков момент е в самата зала за електролиза, вторият е в склада за хлор и третият е транспортирането в тръбопроводната мрежа на производствената площадка.
“Залата за хлор е затворена. В случай на изтичане на хлор се задейства аварийната система. Производството се спира и цялото налично количество хлор в системата се продухва с азот и отива на хлорунищожение, при което хлорът взаимодейства с натриева основа до получаването на натриев хипохлорит. Складът за хлор ще е по швейцарски модел. Цистерните за хлор ще са в саркофаг, който ще е свързан с въздушна система. При теч на хлор отново се задейства предпазната система, изсмуква хлора и го вкарва в хлорунищожението. При капацитет на производствената инсталация около два тона на час, хлорунищожението е 15 тона на час. Тръбопроводната система ще е от титан, който единствен е устойчив на хлор. Системата ще е тръба в тръба, като между тръбите отново ще има датчици”, поясни Цветан Цветков.
Производствените инсталации ще бъдат сглобени от 30 модула, направени от италианската фирма “Уденора”. Инвестицията е 25 млн. евро. Избраната мембранна технология за производство на хлор е най-модерната от пето поколение, посочи инвеститорът. Планира се да бъдат разкрити нови към 180 работни места.
Инвестиционното намерение беше подкрепено от Йончо Пеловски, зам.-председател на Камарата на химическата промишленост, който беше председател на борда на директорите на “Полимери” – Девня, и отстранен, след като милионерът Николай Банев купи дружеството, което в момента е в несъстоятелност.
Инвеститорът отказа за каже на какви цени сега дружеството внася хлор от Румъния за българския пазар и на какви ще е производството му и дали ще е финансово по-изгодно за българските потребители. Над 15 млн. лв. приходи ще останат в България с изграждането на нашата инсталация, заяви Цветков. 77 са производствените инсталации на хлор в Европа.
Заводът за производство на 85 000 тона годишно хлор, натриева основа, солна киселина, белина и ферихлорид ще е върху 1,2 дка в района на “Химснаб” в Г. Оряховица. Базата е прекалено близо до жилищни райони – на 788 м на запад и 750 м на северозапад. На 478 м е училище “Проф. д-р Асен Златаров”, на 705 м е училище “Атанас Буров”, на 600 м са военни казарми, на километър е болницата на Г. Оряховица. Ограничаващите санитарни зони вече са премахнати от законодателството.
Здравка МАСЛЯНКОВА, сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново