Видни великотърновци застават зад кандидатурата за кмет на Даниел Панов

Публикувано на вт, 3 окт. 2023
2278 четения

Инициативен комитет от общественици, учени, спортисти и бизнесмени изразиха подкрепата си за кандидатурата за кмет на Даниел Панов за четвърти мандат. Зад него застават 16 души, сред които редица почетни граждани на старата столица. „Ние сме кръг от съмишленици, обединени около една идея, че ние продължаваме да живеем в един град, който е историческата и духовна столица на България. И за да бъде надграждано всичко, постигнато до тук, е необходимо начело на общината да има визионер, който да канализира всички усилия в такава посока, че след 4 г. да видим В. Търново като още по-красив и модерен град“, заяви проф. Хитко Вачев. В инициативния комитет участват Благовеста Факирова – почетен гражданин на В. Търново, проф. Иван Харампиев – бивш ректор на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, бригаден генерал Цветан Харизанов – бивш началник на НВУ „Васил Левски“, Красимир Балъков, Бончо Генчев, Антоанета Селенска, доц. Бони Петрунова – директор на Националния исторически музей. В инициативния комитет са още Тошо Кръстев – председател на Сдружението на кметовете и кметски наместници „Янтра – 2001“, адвокат Красимира Дурчева, нотариус Таня Братванова, бизнесмените Петър Стефанов и Величко Минев, скулпторът Борис Борисов, историкът проф. Пламен Павлов, археологът проф. Хитко Вачев и общественикът Пламен Радонов. Инициативният комитет е отворен и всеки гражданин може да се присъедини към него, уточни проф. Вачев.
„За моя 55-годишен стаж в местното самоуправление мога да преценя кога един кмет работи за хората на общината, как не ги дели на партиен принцип, работи с всички партии в Общинския съвет и подкрепя кметовете, които са обликът на тази община. Когато един кмет е успешен и държи на всички граждани в своята община, тогава има успехи и сред кметовете на населените места“, заяви Благовеста Факирова.
Проф. Пламен Павлов заяви, че Даниел Панов е човек, който поема ангажименти и ги изпълнява. „Благодарение на него и упоритата му работа туризмът във В. Търново се развива възходящо. Градът има и добра индустриална перспектива, която би могла да се развие съвместно с Г. Оряховица и Лясковец. В лицето на Даниел Панов интелектуалните, научните и културни среди винаги ще имат една сериозна подкрепа“, заяви проф. Пламен Павлов.
„Една от причините да подкрепям Даниел Панов е, защото той има визията и възможностите за утвърждаването на В. Търново като духовна и културна столица, тъй като е един от авторите на тази идея. Постигна това, защото успява да създава екипи от различно мислещи хора, включително и с различни политически възгледи. Доказателство за това е, че на два пъти е избиран с огромно мнозинство още на първи тур на изборите за кмет и два пъти е избиран за председател на Управителния съвет на НСОРБ“, заяви Пламен Радонов.
От своя страна проф. Хитко Вачев обяви, че възлага задача на Даниел Панов, която да реализира през следващия си мандат. „Има една ниша в листата на ЮНЕСКО, която се нарича „културен пейзаж“. Това е сливане на архитектурните дадености, археологическите артефакти и природните дадености на едно населено място. В. Търново отговаря на всички тези критерии. Това ще е бранд за В. Търново“, заяви проф. Хитко Вачев.
От своя страна кандидатът за кмет на община В. Търново Даниел Панов благодари за подкрепата и заяви, че личностите в инициативния комитет ще бъдат в обществения съвет на кмета през следващия мандат. „В годините ми на управление съм ползвал тяхната експертиза, тези хора са се доказали в своята област и са дали своя принос в развитието на В. Търново като историческа и духовна столица“, заяви Даниел Панов. И допълни, че управлението и местната власт не са учебен полигон, а трябва да се основават на реални стъпки – проекти и програми, проучвания и анализи. „Горд съм, че с екипа на администрацията в момента имаме 32 проекта, от които 24 имат строителни разрешителни, а част от тях са входирани в Министерство на регионалното развитие и благоустройство. Част от тях са за инфраструктурни обекти, включително и за пътя към Никополис ад Иструм“, каза още Даниел Панов.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново