Имотите в Търново и Габрово поскъпват, въпреки че сделките намаляват

Публикувано на чт, 11 май 2023
2200 четения

Имотите в Северен централен район, към който принадлежат Велико Търново и Габрово, поскъпват, въпреки че като цяло броят на сделките намалява към края на миналата година, сочат данните на НСИ.

В Реалистимо брокери и частни лица публикуват къщи в Търново и къщи в Габрово за продажба и наем. От платформата анализират пазара на недвижими имоти за да покажат последните тенденции.

Индексът на цените на жилищата в края на 2022 г. е нараснал с около 18 пункта за последните 12 месеца. Спрямо предходното тримесечие също се наблюдава увеличение около 8 пункта – еднакво за ново и старо строителство.

Тези положителни показатели се случват на фона на намалял брой продажби и като стойност, и като брой продажби, пак по данни на НСИ.  В края на 2022 г. Северен централен район (Велико, Търново, Габрово, Разград, Русе и Силистра) по стойност отчита намаление на продажбите общо с 14 пункта спрямо предходно тримесечие, като при новото строителство все пак има покачване, макар и слабо /с 3 пункта/, а при старото – намаление с над 17 пункта. Спрямо същия период на предходната година намалението е още по-голямо – 23 пункта, като тук новите жилища отбелязват по-голям спад – около 30 пункта.

По брой продажби намалението за района е общо с 33 пункта спрямо предходно тримесечие и с близо 40 пункта спрямо същия период на предходната година.

Тази тенденция продължава и през 2023 г., като в Търново спадът в броя на сделките е почти 20 %.

Специфики на имотния пазар във Велико Търново и региона

Специфика на имотния пазар във Велико Търново е поскъпването на цената на имотните терени. Някои наблюдатели свързват това с известно презастрояване на града и трудно намиране на нови петна за строеж. Някои имоти достигат цена до 70-80 евро на квадратен метър в кв. „Бузлуджа“.

Наскоро в Търново бе реализирана и една дългоочаквана имотна сделка – легендарният „Интерхотел Велико Търново“ смени собственика си срещу 10 млн. лв.!

Община Велико Търново преизпълнява събраните данъци от имоти, което е очаквано след експлозивния пазар през последните две години.

Специфики при габровските имоти

Цените на жилищните имоти в Габрово се движат между 600 и 800 евро на квадрат. За апартамент в центъра могат да се намерят предложения и по 800 и по 1000 евро на квадратен метър. За двустаен в „Младост“ се предлагат 700 евро на квадрат, а за тристаен в кв. „Дядо Дянко“ – 600 евро.

Във Велико Търново жилищните имоти в широкия център и Старата част се предлагат по около 900 евро на квадрат, а в кв. „Бузлуджа“ – по 1000-1100 евро.

 

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново