Идната пролет продължава реновирането на великотърновския квартал „Варуша”

Публикувано на нд, 20 Окт. 2019
230 четения

Споразумението между Община Велико Търново и МРРБ за реконструкция на още над 20 улици в историческата част на Велико Търново вече е подписано. В следващия етап започва основен ремонт на съоръженията на съществуващата ВиК инфраструктура и настилките на улиците: „Бузлуджа”, „Кап. Петко Войвода”, „Колю Гайтанджията”, „Шипка”, „Бр. Миладинови”, „Никола Златарски”, „Стефан Караджа”, „Резервоарска”, „Панайот Типографов”, „Янтра”, „Тодор Лефтеров”, „Рдолюбец”, „Д-р Христо Даскалов”, „Никола Странджата”, „Иван Панов Семерджиев”, „Иванка Ботева”, „Евгения Кисимова”, „Никола Пиколо”, „Гоце Делчев”, както и на две улици, идентифицирани с номера.

Предстои газифициращите фирми да направят проучване за интереса на собствениците за включване в мрежата преди започване на строителните работи идната пролет.

Кандидатът за кмет Даниел Панов и народният представител Станислав Стоянов запознаха с подробностите жителите на квартал „Варуша”.

През следващата седмица работна група от общината ще направи оглед на висящите кабели  и операторите ще трябва в минимални срокове да изпълнят изискванията  на наредбата за изграждане на кабелни далекосъобщителни мрежи.

Жителите на старинния район изразиха негодувание от разпространяваните фалшиви новини за некачествени ремонти и за недоволство на  хората от района. „12 по шестобалната система” според тях е оценката за направеното до момента. Присъстващите на срещата с Даниел Панов и кандидатите за общински съветници от ГЕРБ – СДС с гордост предложиха  техният квартал „Варуша” да стане част от туристическите маршрути на Старата столица. В следващите месеци по улиците на историческия център предстои да стартира  опознавателна игра, подготвяна от Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов”.

Хората от кварталите „Варуша” и „Асенов” са първите, които ще могат да подновят безвъзмездно отоплителните си уреди. 548 са домакинствата, които ще бъдат  подпомогнати в първия етап от изпълнението на проекта,финансиран по програма „Лайф +”. В  следващите два цикъла предстои още 4 500 семейства да получат между 6 и 10 000 лв.за преминаване на отопление с газ, пелети или електричество.  Общинската администрация ще организира изнесени офиси и широка информационна кампания за процедурата на кандидатстване, която започва от 1 януари 2020 г.

За зимния сезон вече са осигурени три нови снегопочистващи машини, чиито габарити са съобразени със спецификата на квартал „Варуша”, а в новата транспортна схема ще бъде предвиден маршрутен транспорт, който да обслужва както живеещите, така и учениците от Американски колеж „Аркус”.

151 са къщите в историческата част на старата столица, за които са издадени предписания, в съответствие с изискванията на Закона за културното наследство. Даниел Панов припомни, че ангажиментът за поддръжка на частните имоти е задължение на техните собственици. Въпреки това общината вече им е изпратила напомнителни писма, издала е предписания за мерките, които трябва да бъдат предприети за укрепване и възстановяване на естетическия вид на сградите. Близо 60 старинни къщи вече са ремонтирани.

По инициатива на народния представител Станислав Стоянов предстои читалище „П. Р. Славейков”, което сл.г. ще отбележи 100 г. от своето основаване, да бъде ремонтирано. Средствата, включително и за подмяна на покривното покритие, ще бъдат осигурени от общината. В пустеещо помещение на читалището ще бъде обособен и пенсионерски клуб. Кандидатите за общински съветници и Даниел Панов направиха оглед на  пространството, чийто ремонт предстои да започне в близките дни.

Със средства от Норвежката програма предстои подмяна на уличните осветителни тела с енергоспестяващи за кварталите „Бузлуджа”, „Зона Б” и „Варуша”.

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново