Христо Иванов повежда листата във В. Търново заради Пеевски

Публикувано на вт, 12 окт. 2021
2993 четения

Коалиция „Демократична България – Обединение“ в последния момент смени водача на листата си във Велико Търново за парламентарните избори. Първото място поема лидерът на „Да, България“ Христо Иванов, който в предишния вот беше начело на листите в Пловдив-град и 25-и МИР в София. Освен в старата столица той ще е начело и в София за изборите на 14 ноември.

„Наложи се да направим промяна в листата във Велико Търново, защото разбрахме, че Делян Пеевски е водач тук. Смятаме, че това ще бъде в някакъв смисъл символната битка на тези избори, защото Велико Търново е сърцето на българската държавност и конституционната столица на България. Тук е създадена Търновската конституция, тук е основана българската държавност като демократична, публична и правова държава. Пеевски е отрицанието на всичко това“, заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов. По думите му Делян Пеевски е олицетворение на модела, който подменя конституционализма с корупция и задкулисие.

„Самият факт, че след всички промени и наложените санкции по закона „Магнитски“, от ДПС решават да номинират Пеевски, показва тяхното намерение да преминат в рамките на демократичните средства към нещо като терористична акция срещу българската демокрация. Вадейки Пеевски на преден план, те му осигуряват от една страна възможност да получи имунитет, а от друга заплашват всички, срещу които той има компромати в прокуратурата, съдилищата, в бизнеса, че ако посмеят да се увлекат от идеята за промени, той е тук и може да проговори“, каза още Христо Иванов. И допълни, че са готови да зададат своите въпроси лично на Делян Пеевски, когото ще поканят на дебат.

Относно критиките от Методи Лалов лидерът на „Да, България“ заяви, че коалицията е съставена от демократични организации и е нормално да има различия и напрежение.

„Това, че някой е решил, понеже не е станал кандидат за депутат, да каже, че демокрацията е в опасност, не бива да го превръщаме в новина. Същевременно проблем има и ние ще си го решим по демократичен начин“, посочи Христо Иванов. Той подчерта, че е съгласен да има  повече млади хора в листите, което е въпрос на кариерно развитие на политическата формация.

На въпрос към Калоян Янков защо се е отказал от първото място в листата във Велико Търново, той отговори, че е чест лидерът на формацията да е неин водач, а първото място в листата не е даденост и за него няма абонамент. „Промяната се налага по политически причини. Господин Пеевски олицетворява цялото задкулисие, срещу което ние отдавна се борим. Аз също съм част от тази листа и ще дам всичко от себе си за добрия резултат на „Демократична България“ на изборите“, заяви адвокат Калоян Янков. Той допълни, че няма заплахи към него и близките му във връзка с участието му в комисията „Росенец“, която ръководеше в 46-о Народно събрание.

На второ място в листата на „Демократична България – Обединение“ е адвокат Людмила Илиева, на трето д-р Мавроди Калейнски, а на четвърто – Иван Христов. На пета позиция е  Любомир Марков, а след него се нареждат Владислав Иванов, Красимир Труфев, Сева Памукчиева, Ивайло Вълчев и д-р Христо Димитров. На единадесето място е Роман Рачков, следван от Светлозар Влайков, Данчо Колев, Елена Димитрова, Цветозар Цачев и адвокат Калоян Янков, който заема 16-а позиция.

Весела БАЙЧЕВА

сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново