Готови са заданията за първите два лота от магистралата Русе – В. Търново

Публикувано на чт, 17 сеп. 2020
8017 четения

Заданията за първите два лота от магистралата Русе – Велико Търново вече са готови, а това за третия участък, който обхваща обхода на Бяла до Велико Търново, е готово на 70 процента, пише сайтът “Площад Алеко”. До края на годината предстои да бъдат обявени търговете за строителство.
Магистралата ще бъде строена на принципа на “пълен инженеринг” (проекция плюс строителство). Средствата по строителните дейности ще бъдат разплатени от държавния бюджет. Очаква се впоследствие да бъдат възстановени от Оперативна програма “Транспортна свързаност” 2021-2027 .
Преди броени дни Министерският съвет промени приоритетите на страната, като веднага след основния – Тунел под Шипка, е посочена магистралата Русе – Велико Търново. По този начин за изграждането може да бъде привлечено европейско финансиране, което беше невъзможно до този момент. Изграждането на обхода на град Бяла по определеното трасе означава, че само на 27 км от Свищов ще има магистрален път, който ще свързва града с Русе, със “старата столица”, а от там и с Южна България.
Изборът на това трасе беше предмет на ожесточена битка между отделни регионални лобита. В крайна сметка след близо двугодишна съдебна битка трасето бе определено по изгодния за община Свищов вариант. От сайта припомнят, че това беше основната му кауза при неговото стартиране през 2017 година. Тя бе дефинираната и като приоритет на свищовска общественост.
“Свищовската общественост постигна огромна победа. Нещо, което неотдавна бе определяно като невъзможно и трудно осъществимо вече започва да се превръща в реалност. Същевременно обаче не е решен въпросът за осигуряване на нова пътна връзка между новостроящата се магистрала и град Свищов. Тук трябва да включим и въпроса около изграждането на обходен път на града, който да осигури транспортната свръзка между настоящия фериботен комплекс, евентуалния бъдещ Дунав мост 3 и Свищов”, коментира създателят на “Площад Алеко” адвокат Калин Костов. По думите му подобна пътна връзка трябва да бъде предвидена за изграждане именно сега. “Без нея нашият град ще продължи да бъде откъснат от останалата част на страната. Ще се окаже на практика, че не сме постигнали нищо. Време е да поставим тези въпроси пред националните власти и да изискаме конкретни решения”, допълни той.
Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново