Гости от поне 10 държави идват на изложението “Културен туризъм”

Публикувано на пн, 16 Апр. 2018
314 четения

Близо 50 участници ще представят различни възможности за туризъм по време на 15-ото издание на Международното изложение “Културен туризъм” във Велико Търново. Във форума ще се включат представители на различни общини и посолства в България – Бразилия, Палестина, Унгария, Словакия, Чехия, Полша, Азербайджан и Китайския културен център. В рамките на три дена жителите и гостите на В. Търново ще имат възможност да получат актуална информация за туристическите продукти, които се предлагат от участниците, заяви Борислав Йорданов, управител на Общинската агенция по туризъм “Царевград Търнов”. Сред официалните гости ще са представители на Министерството на туризма и Министерството на културата, както и посланици на няколко държави. Очаква се в старата столица да пристигне посланикът на Бразилия у нас Н.Пр. Ана Мария Сампайо Фернандес.
Изложението ще се проведе от 19 до 21 април като за първи път ще е в Двореца на културата и спорта “В. Левски”. Организаторите са осигурили над 300 кв.м площ за изложителите. Пред сградата ще има открита сцена, на която ще се изявяват български и чуждестранни танцьори и изпълнители. Предвидени са много изненади и атракции за деца и възрастни. Ще има шатра с интерактивни игри, стрелба с лък, демонстрации с граблива птица, артистични възстановки, танцови спектакли, представяния на книги, концерти. В програмата ще участват Унгарският танцов фолклорен състав “Хирьош Агора” от гр. Кечкемет, Ансамбъл “Българче”, музикалната формация “Дзигулица” при СУ “Емилиян Станев”, UN BESO Dance centre, музикантите от Брас бенд “Еликсир”, Фолклорен ансамбъл “Палавници” при НЧ “Жар-2002” – гр. Казанлък, Ансамбъл “Пирин” от Благоевград и др. В трите дни на изложението ще има богата съпътстваща програма. В музей “Възраждане и Учредително събрание” Министерството на туризма организира международна кръгла маса по въпросите на културния туризъм. В рамките на два дни ще се проведе научната конференция на БАН на тема “Културно-историческо наследство – опазване, представяне, дигитализация”, която ще се проведе в Ритуалната зала на Община Велико Търново на 19 и 20 април. В конферентната зала на хотел “Премиер” в петък – 20 април, среща си дават туристическите и информационните центрове в България, организирана от Министерството на туризма.
Част от изложението са и интересни изложби – “1300 години България”, “Палестина – Светата земя”, “Фолклорът, споделено познание – минало, настояще, бъдеще”.
За първи път т.г. се организира и томбола за посетителите на събитието. От края на миналата седмица започва раздаването на талони с много награди, а имената на печелившите ще се теглят в трите дни на културното изложение от 17 ч. Предвидени са екскурзии, книги, билети за различни културни събития. Организатори на изложението са Община В. Търново и Общинската агенция по туризъм “Царевград Търнов” със съдействието на Министерството на туризма. Откриването на изложението “Културен туризъм” е на 19 април от 10,00 ч. пред ДКС “Васил Левски”.
Весела БАЙЧЕВА, сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново