Глобяват фирмата за незаконните изкопи по трасето на “Хемус”

Публикувано на пн, 21 юни 2021
7901 четения

Фирмата, стоварила техника по трасето на участък 6 на автомагистрала “Хемус” в района на бъдещия пътен възел при пътя Русе – В. Търново, ще бъде глобена. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова по време на брифинг с министъра на икономиката Кирил Петков. За това Комитова предупреди още по време на инспекцията край Куцина. Тогава стана ясно, че все още не са приключили процедурите по отчуждаване на имотите, през които ще преминава трасето на магистралата, няма и издадено разрешително за строеж. В същото време според доклада на Сметната палата за участъка са платени авансово около 95 млн. лв.
“Насочихме се към това място, защото е предвидено изграждането на детелина, където магистрала “Хемус” се среща с пътя Русе – В. Търново и до него има и едно свлачище и искахме да видим на място и двете неща. Предния ден изпратихме геодезист и по координатите намерихме мястото, на което щяхме да направим проверката. Отидохме и какво намерихме? За един ден са изорани над 10 дка площ, направена е площадка, хумусът е вдигнат в двата края и е стоварена строителна техника – чисто нова, всички с чисти гуми, някои от тях още бяха с найлоните. Това беше един шоурум на строителна техника”, заяви министър Комитова в отговор на журналистически въпрос относно проверката.
От РДНСК – Велико Търново, са установили, че са изпълнени земни насипи с височина приблизително 2 метра от трите страни на разчистените от хумуса имоти. Изискана е допълнителна документация, свързана с установените строителни дейности.
“Никой няма право да строи и да копае просто така. Първо не само защото имаме Закон за устройство на територията, но и защото може да скъса стратегическа инфраструктура на държавата, оптични кабели, газопровод, водопровод и т.н. Затова тази фирма ще бъде санкционирана и историята приключва”, посочи още министър Комитова.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ, архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново