Глоби до 20 000 лв. заплашват търговските обекти за пускане на музика без авторски права

Публикувано на ср, 7 окт. 2020
1473 четения

Глоби от 2000 до 20 000 лв. заплашват търговските обекти, фитнеси и салони за красота, ако пускат музика без да имат сключен договор за уреждане на авторските права. С такива трябва да разполагат също магазини, заведения, хотели и други обекти, в които звучи музика, независимо дали от радио, телевизия, или от телефона. Засилените проверки текат от около две седмици във В. Търново и се извършват както от служители на Общината, така и от представители на Министерство на културата и от двете организации за колективно управление на права – “Музикаутор” и “Профон”, които предлагат почти целия световен репертоар за България.
Някои от проверените козметични салони недоволстват, защото според тях музиката не е пряко свързана с обекта на тяхната дейност. В същото време според законовите разпоредби с озвучаването на един обект се предлага излъчване до неограничен брой лица на продукт, защитен от Закона за авторското право.
“Законът е от 10 г., но досега имаше само петима души от Министерство на културата, които извършваха проверки и реално не успяваха да покрият цялата страна. От миналата година бе вменено и на общините да извършват такива проверки. Все още има обекти, които нямат сключени договори, като на този етап текат предписания, но има и наложени глоби в размер от 2000 до 4000 лв. в зависимост от големината на санкционирания обект”, заяви Стефан Кинов, представител на Музикаутор за Великотърновска област. Той уточни, че глобите от Министерство на културата са от 2000 до 20 000 лв., а максималната санкция, която налагат общинските инспектори, е до 10 000 лв., като половината от събраните средства ще бъдат насочвани за финансиране на културни проекти в регионите, а останалата част ще отива директно в Национален фонд “Култура”. От своя страна двете организации за колективно управление на музикалните права съответно завеждат иск срещу нарушителите.
Хотелите, ресторантите и заведенията във В. Търново са запознати отдавна с изискванията за уреждане на авторските права, но все още има обекти, предимно салони за красота, спортни зали и кафета, които нямат сключени договори.
“Незнанието на закона не ни освобождава от неговото действие. Но мога да кажа, че В. Търново е сред градовете в Централна северна България с най-висока култура относно уреждането на авторските права”, каза още Стефан Кинов.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново