Гласуваме с 238 000 бюлетини в 409 секции

Публикувано на чт, 23 май 2019
225 четения

238 000 бюлетини, с които ще се гласува на изборите за Европейски парламент във Великотърновска област, вече са доставени. Точният брой на гласоподавателите ще стане ясен в неделя – 26 май, когато е вотът. По данни на ГРАО 4947 души в областта ще могат да гласуват за първи път, осем от тях са родени в изборния ден.
В областта има и трима столетници, които могат да упражнят правото си на глас.
Разкритите секции са 409. Две от тях са подвижни, намират се в общините Г. Оряховица и Сухиндол. Допълнителни секции са образувани в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”, Комплексния онкологичен център, Центъра за психично здраве, болница “Д-р Трейман”, здравното заведение в Сухиндол и в сектор “Арести” в Областна служба “Изпълнение на наказанията”.
В 104 секции в региона ще може да се осъществи машинно гласуване. За община В. Търново машините са 37. 30 от тях ще бъдат поставени в секции в областния град, 2 в Дебелец и по една в Килифарево, Беляковец, Самоводене и Шемшево. В тях ще се гласува чрез смарт карти. Избирателите, които се възползват от тях, след като потвърдят, че гласуват за определена листа, няма да могат откажат и вотът им ще се зачете. Запазва се възможността членовете на СИК и лицата от охраната да упражнят правото си на вот в помещението, в което са назначени и изпълняват служебните си задължения. Това важи и за лицата, ангажирани в болничните заведения, уточни председателят на РИК.
За улеснение на хората с физически и зрителни увреждания в Община В. Търново е разкрит тел. 062 619-119, на който могат да потърсят съдействие за придвижване до изборното помещение.
По време на изборите ще са ангажирани 374 служители на реда. Осигурена охрана по време на транспортирането на изборни книжа, осигурено е и полицейско присъствие в изборната нощ в областната администрация, както и по време на транспортирането на чували с изборни книжа от СИК до РИК.
Весела КЪНЧЕВА

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново