Фирми от региона получават средства от Плана за възстановяване и устойчивост

Публикувано на пт, 3 февр. 2023
345 четения

Фирми от В. Търново и региона ще получат средства по първата процедура “Технологична модернизация” от Плана за възстановяване и устойчивост. По данни на Министерството на иновациите и растежа най-много одобрени фирми по тази процедура са от общините Русе (47 бр.), Габрово (28 бр.), Пазарджик (25 бр.), Казанлък (21 бр.) и Марица (22 бр). Те ще получат общо над 40,8 млн. лв. Мярката е за обновяване и модернизация на техническия парк на микро-, малки и средни предприятия с ново оборудване, техника, машини, софтуер и др. Бюджетът ѝ е близо 260 млн, лв.
С отлични резултати (над 10 проекта в община) са още Петрич, Божурище, Сливен, Добрич, Търговище, Враца, Плевен, Асеновград, Родопи и Хасково. Те ще получат общо над 36,1 млн. лв.
От статистиката на одобрените фирми се открояват с много добри резултати 17 общини, които ще получат общо над 35 млн, лв. С одобрени между 5 и 9 проекта на община са В. Търново, Г. Оряховица, Сандански, Кюстендил, Дупница, Перник, Ботевград, Елин Пелин, Костинброд и др.
Общините, които са с до 5 одобрени за финансиране проекта на фирми, са 72 за общо 34,4 млн. лв. Правят впечатление малките общини Правец, Средец, Павликени, Дряново, Самуил, Вършец, Долни Дъбник, Кирково и Девин, които са само с по един одобрен проект, но всеки един от тях е за близо 700 000 лв.

Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново