Финансовият министър Петър Чобанов: “Сега е времето за бизнес”

Публикувано на вт, 8 апр. 2014
520 четения

Министър Чобанов пристига за срещата придружен от народния представител Петър Кънев и зам. областния управител Стефан Стефанов.

Сега е времето за бизнес, каза във Велико Търново министърът на финансите Петър Чобанов. Той участва в среща с местния бизнес, на която беше представена дейността на Българската банка за развитие.
По думите на Чобанов се наблюдава успокояване на бизнес средата, което дошло от подобрената комуникация между фирмите и НАП. 138 режима са в процес на облекчаване, ритмично се възстановява ДДС, което увеличава оборотните средства на бизнеса.
Финансовият министър призна, че данъчните длъжници са се удвоили през последните 4 години. Проверява се дали тези фирми нямат свои длъжници, на които данъчната система да дължи пари и постепенно плащанията да се изчистват, където е възможно. Чобанов не посочи какъв е размерът на вземанията, които НАП има от бизнеса. Като реалистични за събиране финансовият министър определи 1,6 млрд. лева. Важно е тези пари така да се събират, че държавата да не фалира фирмите, заяви Чобанов.
Мъжете и жените от най-масовата трета категория труд ще се пенсионират на 65-годишна възраст след 2021 г. Мярката е част от актуализираната национална програма за реформи, написана от експерти на финансовото министерство. Мерките са по препоръките на Европейската комисия. От нас искат да посочим конкретна година, когато ще се уеднакви пенсионната възраст при мъжете и жените, предстои широко обществено обсъждане. До края на годината трябва да решим как точно ще изглежда пенсионната реформа, посочи Чобанов.
Финансовият министър заяви, че държавата не може да извади 500 млн. лв., с които да покрие дълговете на болниците. Парите нямат панделка, за да се вържат конкретни приходи с определени разходи, заяви Петър Чобанов по повод искането на медиците постъпленията от акцизите върху цигарите и алкохола да отиват за здравеопазване.
По повод заведените дела от общините срещу Министерството на финансите за разпределението на парите от публичната инвестиционна програма за устойчиво развитие и растеж министър Чобанов заяви, че той еднолично не е разпределял парите, процесът е бил прозрачен и окончателното решение е било на Министерския съвет. През юни ще се направи повторен преглед на проектите, които получиха пари, и с икономията след проведените обществени поръчки ще се финансират други проекти, които сега не получиха. Догодина са предвидени нови 300 млн. лв. за проекти на общините, с което да се намалят регионалните различия. През 2015 г. от държавния бюджет субсидията към общините ще се увеличи с 80 млн. лв. Парите ще бъдат разпределени в четири направления: изравнителната субсидия, за капиталови разходи, за ремонт на общински пътища и за снегопочистването, каза още финансовият министър. Той посочи, че в момента се прави анализ за преотстъпването на част от данъка върху печалбата за общините.
Петър Чобанов видя светлина в тунела, заявявайки, че растежът от 2,1 % на брутния вътрешен продукт за тази година е реалистичен. Преките чуждестранни инвестиции ще бъдат повече от дефицита по текущата сметка, предвиждаме раздвижване на потреблението, включително и с подкрепа на уязвимите социални групи, посочи още Чобанов.
Здравка МАСЛЯНКОВА, сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново