Експертът по електронно управление Божидар Божанов: “Електронното гласуване ще повиши избирателната активност на българите”

Публикувано на вт, 4 Дек. 2018
1381 четения

Електронното гласуване е лесен и удобен начин да упражним правото си на глас и ще повиши избирателната активност. Той е изключително важен и заради огромната диаспора на наши сънародници в чужбина, чието участие в изборния процес в момента е затруднен, обяснява експертът по електронно гласуване Божидар Божанов. Той гостува във В. Търново, за да представи възможностите на електронното гласуване, начините за въвеждането му и обясни защо досега не е направено.
Божидар Божанов е софтуерен инженер с над 10 години опит в международни компании. Работил е по разнообразни проекти в сферите на телекомуникациите, навигационните системи и електронното управление. Участвал е в множество конференции и е сред популярните блогъри в теxническата сфера. Kато участник във фондация Iбщество.бг, заедно с други експерти от ИT сектора, разработва проекти, които да улеснят комуникацията между държавата и гражданите. Работил е като съветник за електронно управление на вицепремиера Румяна Бъчварова, където участва в изготвянето и прокарването на нормативни и стратегически промени, които да осигурят успешното въвеждане на електронното управление, в т.ч. електронната лична карта и др.
“Електронното гласуване от дистанция дава възможност да упражним правото си на глас от където ни е удобно, достатъчно е да имаме интернет. То ще позволи да гласуваме дори от телефона си. За българите в чужбина това е най-важно, тъй като те следят случващото се в страната, инвестират в нашата икономика и е важно да имат право на глас. В момента тяхното гласуване е усложнено и е свързано с пътуване, за да могат да подадат гласа си в изборната секция. Така че гласуването от дистанция ще ги улесни много в това отношение. Отделно българите, живеещи в страната, които са по-динамични и често пътуват в командировка или все още не са си сменили постоянния адрес, всички тези случаи също ще бъдат улеснени от въвеждането на електронното гласуване”, обясни Божидар Божанов. Според него това би повишило и избирателната активност на гражданите. Досега не са правени изчисления колко пари би спестила държавата чрез въвеждане на този вариант за гласуване. И макар че са необходими инвестиции в осигуряване на техническа възможност за това, специалистът е категоричен, че в дългосрочен план при провеждане на няколко поредни електронни гласувания то със сигурност държавата би спестила средства от намаляване на броя на хартиените бюлетини и разкриване на по-малко изборни секции в чужбина.

Сигурно ли е електронното гласуване?

“Това е основният въпрос. Реално то може да бъде достатъчно сигурно. Все още няма система, която да дава 100 % сигурност, хартиеното гласуване също крие своите рискове. Според доклад на естонската агенция по киберсигурност, ако се вземат достатъчно мерки за електронното гласуване, то може да бъде достатъчно сигурно, за да не се случват измами. И в Естония това е направено”, обяснява Божидар Божанов. Малката държава е пионер в гласуването от дистанция, въведено преди около 10 г. То се прилага също в някои щати в Австралия, както и в САЩ, където в определени щати важи за гражданите, които са извън границите на страната. Подобна практика има и във Франция и Швейцария. Все още този метод не е масово въведен, тъй като има редица фактори, като една от причините е консерватизмът в изборната система, обяснява IT специалистът. В Англия например главата на семейството регистрира всички членове на домакинството за гласуване. Сред предимствата на България за въвеждане на този метод за упражняване на нашия глас е по-малката територия на страната, като в същото време българите в чужбина могат лесно да бъдат приобщени към политическия живот в страната.

Готови ли сме за електронно гласуване?

“В Изборния кодекс се предвиждаше провеждането на електронно гласуване през 2019 г. Разбира се, липсата на политическа воля това да се случи доведе до отлагане на нещата. Когато бях в позицията да правя предложения и донякъде да взимам решения, имаше проект за електронно гласуване, който трябваше вече да се е случил и да са проведени първите опити. Има готово задание, публикувано за обществено обсъждане през лятото, което е с около година закъснение от първоначалните планове, но оттогава досега нищо не се е случило с него. Има предложения да бъде отложено неизвестно колко време”, каза още Божидар Божанов. Според него отлагане може да бъде направено, ако са проведени експерименти и са установени някакви проблеми, но досега такива не са открити, подчерта експертът, който е част от “Да, България”. И уточни, че техните кандидати за европейските избори ще бъдат излъчени чрез вътрешно електронно гласуване като един добър пример.
“Отлагането на въвеждането на гласуването от дистанция е смесица от липса на воля, неразбиране и страх, тъй като информационната сигурност не е тривиален въпрос. В годината, в която Търговският регистър се срина за толкова време, е очаквано в обществото да има някакви притеснения, че нещо ще се обърка”, смята Божидар Божанов. Според него има различни мнения относно това дали първо трябва да бъдат въведени електронните услуги и след това електронното гласуване. В Естония двете са въведени заедно. До първото електронно гласуване в страната използваните електронни карти за електронни услуги са били само 5000. След първото гласуване от дистанция техният брой се е удвоил, а по-късно вече се използват масово от гражданите.
В България също има въведени електронни услуги, но те все още не са широко използвани, а основният проблем тук е липсата на средство за електронна идентификация. В Естония от 2001 г. е въведена електронна лична карта, чрез която всеки гражданин получава чип, който, вкаран в компютъра, позволява на всеки гражданин да се идентифицира пред държавата електронно. “Ние имаме електронен подпис, но не всеки разполага с такъв. Идеята на Закона за електронната идентификация, който прокарахме преди няколко години, беше всички граждани да имат такова средство за идентификация и да бъде в личната карта, но не само. В момента има смартфони , които също позволяват записване на въпросния идентификатор. Така че едно подобно гъвкаво решение на това хората да могат да докажат в електронна среда пред държавата кои са, би им и позволило да използват електронни услуги. В момента аз използвам такива – смених си постоянния адрес, личната карта, но това е достъпно само за хора, които имат електронен подпис, или за такива, които познават добре нормативната уредба и когато някой им каже, че нещо не може да стане по електронен път, те да му обяснят, че реално може да се направи”, каза още Божидар Божанов. Софтуерният специалист обясни, че макар и да не се забелязва от гражданите, в момента обменът между администрациите в страната е нараснал няколко пъти. Именно това е и целта на електронното управление, което да намали административната тежест и всичко да се случи от едно гише, без да се налага разхождането на гражданите между институциите.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново