Една жена и седем мъже влизат в новия парламент от областта

Публикувано на нд, 21 Ное. 2021
12049 четения

Ясно е вече кои осем народни представители ще представляват жителите на Великотърновски избирателен район в 47-то Народно събрание. „Продължаваме промяната“, които станаха първа политическа сила в страната и в областта, получиха две депутатски места. Те бяха спечелени от водача на листата арх. Йордан Терзийски, който с 1928 лични гласа стана шампион по преференции сред кандидатите за народни представители. Вторият депутат от региона, който влиза от формацията на Кирил Петков и Асен Василев, е нотариус Милен Матеев.
Депутатите от Коалиция ГЕРБ – СДС от Великотърновски избирателен район ще са проф. Костадин Ангелов и издателят и журналист Димитър Николов. Бившият здравен министър беше водач на листата и във Варна, но предпочете отново да е депутат от старата столица. Николов, който беше трети в листата на ГЕРБ – СДС, успя да я пренареди и влиза в Народното събрание с 1755 префернции.
БСП ще имат един представител и това е водачът на листата Явор Божанков, който вече има сериозен опит в парламента. Същото се отнася и за народния представител на ДПС в парламента от Велико Търново. Това ще е зам.-председателят на движението Йордан Цонев, който беше втори в листата. Водачът – Делян Пеевски, става депутат от Благоевград. Един мандат ще има и партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“. На депутатската банка отново ще седне адвокат Момчил Иванов, след като водачът –проф. Андрей Чорбанов отново избра да влезе от София.
26-годишната шахматистка Цвета Галунова ще е най-младият народен представител и единствената жена сред народните представители от региона. Галунова влиза в парламента като представител на партия „Възраждане“, тъй като водачът на националистическата формация адвокат Елена Гунчева предпочете да стане депутат от Пловдив, където също водеше листата.
Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново