Една дама и седем мъже влизат от област В. Търново в парламента

Публикувано на ср, 14 юли 2021
13438 четения

Партията на Слави Трифонов “Има такъв народ”, която стана първа политическа сила в областта на проведените в неделя парламентарни избори, ще получи три мандата от областта, разбра “Янтра ДНЕС” от свои източници. След като още в понеделник стана ясно, че водачът на листата – известният имунолог проф. Андрей Чорбанов, ще влезе в 46-то Народно събрание от София, то неговото място ще заеме областният координатор на новата формация Момчил Иванов. 45-годишният адвокат е магистър по История, доктор по право и управляващ съдружник в адвокатско дружество. Иванов от години преподава в Юридически факултет на ВТУ, специалист е по търговско право и европейско дружествено право. Има и опит в сферата на защита на конкуренцията.
Вторият депутат от ИНТ ще е 41-годишният Христо Дочев, също юрист. Дочев е доктор по конституционно право, магистър по Право на ЕС. Главен асистент в Медицинския университет в Плевен, адвокат. В периода 2011-2015 г. е експерт управление на държавната собственост в отдел “Финансово управление и контрол” в СА “Д. А. Ценов” – Свищов.
Единствената дама сред народните представители от региона е Силвия Николова. Тя е на 38 години. Магистър е по политология. Николова работи като старши специалист координатор на Обществени поръчки към Община Полски Тръмбеш.
Бившият министър на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов и журналистът и издател Димитър Николов ще са двамата представители на ГЕРБ-СДС в новия парламент, който се очаква да започне работа до седмица.
Кариерата на родения през 1977 година в Нова Загора хирург започва в Спешното отделение – Шокова зала към Спешна помощ – град София като лекар-ординатор. През 2006 година той постъпва като хирург в УМБАЛ “Александровска” в столицата. От 2013 г. до избирането му за министър на здравеопазването през 2020 г. е директор на болницата.
Другият депутат на ГЕРБ-СДС – Димитър Николов, е роден в Горна Оряховица преди 45 години. Той е икономист по образование, с магистърска степен в сферата на управление на човешките ресурси. В момента изучава “Теология” в магистърска програма на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. По професия е журналист и издател. Целият му съзнателен живот, повече от 25 г., е свързан с медиите и публичните комуникации.
От БСП в парламента влизат младото острие на червените и водач на листата на “БСП за България” Явор Божанков и стражишкият кмет Румен Павлов -Пантерата, който беше на шеста позиция, но преференциите успяха да отворят парламентарните врати. 31-годишният юрист беше депутат в 44-ото Народно събрание и в краткия мандат на 45-ото. Божанков е завършил “Право” във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. Стражишкият градоначалник, който мнозина наричат кмета шампион заради многобройните му успехи на спортния тепих, има богат опит в местната власт. Той беше кмет на село Кесарево, а след това взе властта и в общинския център.
Осмият депутат от региона ще е Калоян Янков. Завършил е СУ “Св. Климент Охридски”. Работи като адвокат в областта на дружественото и вещното право и гражданския процес. Активен участник в протестите през 2013 г. и е ангажиран с каузата за подпомагане на деца в неравностойно положение. Калоян е роден в село Самоводене. Пътешественик по душа, любител фотограф, велосипедист. Една от мечтите му е в българските градове да има добри велоалеи и шофьори, които са коректни и уважаващи велосипедистите на пътя.
Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново