Доц. Светлозар Стойков напусна Общинския съвет

Публикувано на чт, 25 юни 2020
16664 четения

Доц. Светлозар Стойков от листата на движение „Алтернатива на гражданите“ напусна Общинския съвет във В. Търново. Началникът на АГО в областната болница обяви намерението си в края на днешното заседание на местния парламент. Той обясни, че е общински съветник едва от 8 месеца, но за този период е останал озадачен от редица  решения. „Първото, което не разбрах беше на едно от първите заседания на постоянната комисия по здравеопазване, на което не ми стана ясно защо общинските имоти на медицинските специалисти се отдават за 1 лев квадратния метър, докато в Павликени например цената е 3 лв. Беше ми обяснено, че през 2001 г. това било реше на Общинския съвет. Но оттогава досега, при толкова икономисти в ОбС, сигурно на всички им е ясно, че  днешния един лев не е като вчерашния. Следващото нещо, което не разбрах е защо една девойка, завършила Юридическия факултет на ВТУ с пълно отличие, била е на много форуми, конгреси и симпозиуми, не може да получи Академичната награда на Община В. Търново от 5000 евро, а трябваше да я вземе друга девойка, завършила отново с отличие педагогика. И това само, защото първото момиче е дъщеря на общински съветник, който не споделя позицията и идеологията на властимащите“, заяви доц. Светлозар Стойков. Той допълни още, че не доумява защо нито едно от предложенията на общинския съветник адвокат Калоян Янков не е прието, въпреки изложените от него аргументи за подобряване работата и прозрачността на местната власт.

„Следващото нещо, което не разбрах е защо в предизборната си кампания един кандидат кмет заяви публично пред елита на града, че не е проблем да се дава еднократна помощ от 1000 лв. на всяка родилка, а след няколко месеца забрави какво е казал. Не разбрах също и защо на 21 януари на празника на родилната помощ, след като поканих кмета г-н Панов и председателя на ОбС г-н Спирдонов, те обещаха да дойдат, но не го направиха и дори не се обадиха, за да обяснят, че са възпрепятствани. Също така не разбрах какво значи да гласуваш „въздържал се“. Човек или има мнение по даден въпрос или не. Въздържанието може да е от храни, напитки и други, но не и по въпроси, свързани с управлението на общината“, каза още доц. Стойков.

Той посочи още, че за тези 8 месеца е разбрал, че каквото и да се гласува в ОбС при тази конфигурация, няма смисъл от опозицията и техните предложения.

В емоционалното си изказване той допълни още, че за 10 години Общината не е вложила нито лев в  МОБАЛ, в която той работи, с изключение на три кошчета за отпадъци втора употреба и три пейки в Стара болница, като в същото време се наливат средства за болница, която има милиони левове задължения, визирайки Комплексния онкологичен център. „Не разбрах също и гласуваното, безумно за мен, решение за закупуване на софтуер и лапароскоп за тази болница за 200 000 лв., при положение, че последните три месеца са плащани само 70 % от възнагражденията на лекарите. За тези 8 месеца разбрах, че съм некомпетентен да взимам решения и се извинявам, че излъгах доверието на великотърнвоци, които гласуваха за мен“, каза още доц. Стойков. Той обяви, че възнагражденията си като съветник, които е получил и са в размер на 3809,31 лв., дарява на Втора хирургия в МОБАЛ и на д-р Николен Стойнов, които поеха последиците от пандемията от COVID-19. „Докторът работеше денонощно, докато някои негови колеги си взеха отпуски. Той не отиде в парламента преди време, макар че можеше да го направи, а остана тук да си върши съвестно работата. Нека той разпредели тези пари сред медицинските специалисти по здравни грижи, защото е достоен човек не само за партийната организация, но и като гражданин на В. Търново. Благодаря, пожелавам щастие на всички, макар че доколкото разбирам политиката не е направила никого щастлив“, каза още доц. Стойков.

Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново