Доц. Милен Михов: Предизвиквам всички кандидати за кмет на открит дебат по проблемите на общината

Публикувано на ср, 4 окт. 2023
223 четения

– Доц. Михов, великотърновци Ви познават, но все пак – какъв човек сте Вие? Какво знаят, какво не знаят и какво е важно да научат за Вас хората?
– Аз се чувствам подготвен за тази кампания и подготвен за предизвикателствата, които стоят пред мен. Дълго време съм бил общински съветник и в своята дълга обществена дейност съм работил с три кмета – с покойния Драгни Драгнев, с д-р Рашев и с г-н Панов. От тези трима кмета на В. Търново съм научил много неща и трябва да призная, че и тримата имат съществен принос за развитието на града ни и общината ни в един доста дълъг период – повече от 2 десетилетия.
Познавам проблемите на общината, работил съм като общински съветник, като заместник-председател на общинския съвет, председател на ключови постоянни комисии, като Комисията по култура и образование, Правна комисия, Комисията по спорт и в тази връзка няма да се уча на местно самоуправление, няма тепърва експерти и ПР-и да ме съветват и да формулират моите позиции, моите виждания за развитието на общината както в кампанията, така и след изборите. С това имам самочувствието, че превъзхождам моите конкуренти в предизборната кампания и ще се радвам да се видим на дебат, за да можем професионално и открито да дискутираме не само проблемите, но и пътищата за тяхното развитие разумно и отговорно.
– Каква е вашата визия за ролята на кмета?
– За мен кметът на една община, на едно населено място, дори и общинският съветник, имат далеч по-големи обществени ангажименти, далеч по-голям обществен дълг от строго определените в Закона за местното самоуправление и местната администрация задъления. Ще дам един разбираем пример: В населените места на община Велико Търново има сериозни проблеми с отношенията между гражданите и монополите – доставчици на монополни услуги, като вода, ВиК и електричество. Ако приемем, че това са отношения между монополите и отделни потребители, ние ще си измием ръцете от ангажимента като общественици, като кмет и като общински съветници да работим за общото благо на всички граждани.
Аз мисля, че това не трябва да бъде така. Аз мисля, че всеки кмет на населено място и още повече кметът на общината, трябва да бъде защитник на интересите на гражданите, вкл. и можем да кажем най-вече по отношение на тези монополи, които са доставчици на екзестенциални услуги. Ето защо аз имам амбицията да създам едно специално звено в общинската администрация, което да се занимава с проблемите на населените места – и правно-технически, и организационно да подпомага кметовете на населените места в решаването на тези, на пръв поглед, частни проблеми. Частни проблеми, които засягат цяло населено място или голяма група от гражданите.
Така виждам аз ролята на местното самоуправление, на местната администрация и на кмета – като кмет на всички граждани, като кмет, защитаващ интересите на своите избиратели във всички посоки, а не във формалното четене на закона и прилагането на неговата буква, което е на практика едно бюрократично и чиновническо отношение към проблемите на гражданите.
– С какво Вашата кандидатура е по-различна от останалите за кмет на община Велико Търново?
– Много лесно бих отговорил. И тези наши съграждани, които са любопитни и са наблюдавали процедурите по номинация на кандидатите в тази кампания, ще се съгласят с мен, че всички останали кандидати за кмет на общината на практика са излъчени от централното ръководство на политическите партии, т.е. в София.
Скандали и препирни – къде по-явни, къде по-скрити, съпътстваха борбата за номинирането на една или друга политическа партия с кандидат за кмет на община Велико Търново. Това при нас във ВМРО никога не се е случвало. В това отношение демократичните принципи винаги са били защитавани във ВМРО, че местните организации имат правото и носят отговорността да излъчат своите кандидати. Имам самочувствието, че съм кандидат на ВМРО, посочен от моята великотърновска организация, в която членувам, че имам доверието на всички симпатизанти и приятели на ВМРО и в това отношение не съм ангажиран със следването на политически сделки или уговорки, които се правят далеч от В. Търново, някъде в софийските централи или може би някъде другаде. Не смея да кажа, че се постигат или в някой и друг манастир. Затова се смятам за кандидат на великотърновци и ще отстоявам това свое качество в предизборната кампания и в дейността ми като кмет.
Затова съм убеден в успеха на нашата кампания и апелирам всички великотърновци с разум и отговорност да изберат номер 4 на 29 октомври в бюлетината и на машината.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново