Доц. Милен Михов дари лични средства за реставриране на килийното училище в П. Сеновец

Публикувано на вт, 6 юли 2021
77 четения

Пореден родолюбив жест направи областният лидер на ВМРО и водач на листата на Коалиция “Българските патриоти” доц. Милен Михов, който дари 500 лв. лични средства за възстановяване на килийното училище към църквата “Св. Теодор Стратилат” в Полски Сеновец. Той връчи платежното нареждане за сумата на кмета на селото Красимир Колев.
“Това е възрожденска красива църква, строена през 1838 г., малко след това е построено и килийното училище. Църквата е възстановена, но кметът на селото и местната общност имат идеята да възстановят килийното училище, което може да бъде реставрирано. Направих скромно дарение от личната си сметка. Поемам ангажимент като народен представител да отделям в следващите месеци средства, така че в рамките на 10-12 месеца да се събере една сума от 5000 лв.”, заяви доц. Милен Михов. В предходния си мандат по същия начин той помагаше за изографисването на църквата “Св. Петка” в кв. “Картала”.
Събрали сме се Инициативен комитет от 7-8 души, които искаме да възстановим това училище, защото то е историческа ценност – да се реставрира и стане като музей, сподели кметът на Полски Сеновец Красимир Колев. “Надявам се да успеем да съберем средствата. Общо са необходими около 60 000 лв., като общината е обещала да ни подпомогне с половината от тях. Това е първото дарение, за което благодарим на доц. Михов, надявам се да ни подкрепят и други дарители и родолюбиви българи”, каза кметът.
“Грижата за нашите духовни паметници, изграждани в тежки условия, когато не е имало държава и бюджет, а се е разчитало на задружни усилия, е много важна. Ние, забравили тази духовност и ентусиазъм на старите българи, сме изправени пред заплахата да ги загубим. Затова Българските патриоти навсякъде в страната подкрепяме такива инициативи, включително и със свои средства, и с идеята да привлечем други родолюбиви българи”, добави доц. Милен Михов.
Анатоли ПЕТРОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново